The Pretty Reckless: Death By Rock And Roll

Vijf jaar is lang wachten op een nieuw album. Bovendien groeien de verwachtingen. Dus moet je als artiest wel zeker zijn van je stuk dat tijd nemen zal resulteren in een stap voorwaarts. Ik weet niet of Taylor Momsen, de frontvrouw van The Pretty Reckless haar tijd neemt of niet. Ik zou geneigd zijn te veronderstellen dat bij Taylor muziek een beetje vanzelf komt en dus geen kwestie van timing is, want muziek is voor Taylor een beetje een uitlaapklep, waar ze kan zijn wie ze is. Het parcours van The Pretty Reckless is een gestaag stijgend pad zonder duidelijk patroon. Het tweede album, ‘Going To Hell’, was een succes, terwijl opvolger ‘Who You Selling For’ al snel aan verminderde prijs te vinden was. Maar de fans van de band, die haken niet af en ‘Death By Rock And Roll’ lijkt onder het goede gesternte geschreven te zijn. De kwaliteit van de songs lijken dit te bevestigen. De songs hebben niet alleen een echt rock ’n roll gehalte, ze hebben ook inhoud. Inmiddels zijn er al vijf singles uit het album getrokken; met succes overigens. De reden hiervoor zit uiteraard in de kwaliteit, maar ook in het gemak waarmee de band invloeden uit diverse genres als grunge, classic rock en blues in elkaar verweeft en uiteindelijk iets creëert dat staat als een huis. Nee, Taylor is verre van het dom blondje die per toeval het uithangbord is van de band. Taylor is de band en weet verduiveld goed wat ze wilt. Niet toevallig lijkt ze goed in de markt te liggen bij andere muzikanten. Binnenkort is ze te horen op de nieuwe Evanescence en hier wordt ze geholpen door niemand minder dan Tom Morello (R.A.T.M., Audioslave) op ‘And So It Went’ and Kim Thayil en Mat Cameron (beide ex-Soundgarden) op ‘Only Love Can Save Me Now’. Misschien nog even duidelijk stellen dat, ondanks de mooie hoes met daarop Taylor in Eva-kostuum, het verkoopsargument van The Pretty Reckless op dit album voornamelijk toch wel de songs zijn. Zelfbewuste dames vinden al een tijdje hun weg in rock ’n roll, denk maar aan Lzzy Hale, Amy Lee, maar evengoed Katy Perry of Miley Cyrus en groeien uit tot moderne iconen; authentiek, integer, virtuoos en inspirerend. En de godmothers of Rock ’n Roll, Suzi Quatro, Lita Ford en Joan Jett die zien dat het goed is en genieten bovendien voluit mee van de schitterende opvolging die nu wel verzekerd lijkt. De puzzelstukjes lijken ineen te vallen en de muziekfan die doet er alleen maar zijn voordeel mee. Bijna zeventig jaar na Elvis Presley is rock ’n roll meer levend dan ooit en ook nog eens populairder dan ooit. Dat we maar vlug met zijn allen kunnen genieten van rock ’n roll op de plaats waar het genre het meest tot zijn recht komt: in een concertzaal of op een festivalweide. De geheelonthouding heeft lang genoeg geduurd. I wanna rock …

Frederik Blieck (88)

Century Media

Tracklist: 1. Death By Rock And Roll 2. Only Love Can Save Me Now Featuring – Kim Thayil, Matt Cameron 3. And So It Went 4. 25 5. My Bones 6. Got So High 7. Broomsticks 8. Witches Burn 9. Standing At The Wall 10. Turning Gold 11. Rock And Roll Heaven 12. Harley Darling