Paladine: Entering The Abyss

Het Griekse Paladine werd in 2013 opgestart door bassist Christ Stergianidis om door middel van een mix van epic heavy metal en power metal zijn liefde voord de fantasy reeks ‘Dragonlance’ (een reeks van de auteurs Tracy Hickman en Margaret Weiss) extra in de verf te zetten. Paladine zorgde zo met ‘Finding Solace’ voor een eerste full-album in 2017. ‘Entering The Abyss’ is het tweede full-album van het gezelschap dat ondertussen wat wijzigingen in de line-up noteerde. Christ is er natuurlijk nog steeds bij, terwijl ook vocalist Nick “The Metalizer” Protonotarios aan boord is gebleven. Nieuwe gezichten zijn de gitaristen Sotiris Paraskevas en John Kats en drummer Babis Tsolakis. ‘Entering The Abyss’ telt elf tracks die, zoals het grote epic heavy metal / power metal boek voorschrijven een symbiose vormen van melodie en kracht met een grote dosis aanstekelijkheid en een perfecte dosis epische strijd. Wij moeten eerlijk toegeven dat we het eerste album, dat een aantal heel goede kritieken kreeg, niet kennen, maar dat we eigenlijk een beetje over de streep werden getrokken door een deeltje van de begeleidende promo-tekst die stelt: “… recommended for fans of Firewind and Blind Guardian.” En ja, daar is, zeker op puur muzikaal vlak, wel iets van waar, maar als we eerlijk moeten zijn, moeten we aangeven dat Paladine het niveau van die eerder genoemd bands toch niet haalt. Grootste “boosdoener” in dat geval zijn de vocalen van Nick. Nee, we gaan niet beweren dat die slecht klinken maar als we die moeten vergelijken met de strot van Hansi Kürsch (Blind Guardian) of van bijvoorbeeld Apollo Papathanasio of Henning Basse bij Firewind, dan weten we toch waar onze voorkeur ligt. We moeten ook durven aangeven dat de composities bij Paladine nog niet het niveau halen van die bands, terwijl ook het gitaarspel nog duidelijk wat achterstand heeft goed te maken. Hebben we ons dan de hele tijd zitten ergeren bij het beluisteren van deze ‘Entering The Abyss’? Absoluut niet, integendeel, alle nummers zijn vlot verteerbaar, klinken krachtig en melodieus tegelijk, en nodigen uit tot zowel meebrullen, als luchtgitaar spelen, als headbangen. Kortom, ze zorgen voor een stevige en krachtige epic heavy metal / power metal tijd, maar halen enkel niet het hoge niveau van Firewind en / of Blind Guardian, om het maar bij die twee voorbeelden te houden.

Luc Ghyselen (75)

No Remorse Records

Tracklist: 1. Raistlin’s Ambition 2. War Of The Lance 3. Between Gods And Men 4. Mighty Heart 5. Entering The Abyss 6. Darkness And Light 7. Hourglass In The Sky 8. Brother Against Brother 9. Sacrifice Of A Hero 10. The Return 11. River Of Souls