Golgotha: Remembering The Past – Writing The Future (ep)

Men neme een scheut van My Dying Bride en Paradise Lost, overgiet die met een vleugje Draconian en voegt er een wolkje oude Katatonia aan toe en je krijgt een heel goede sound. Een mooie mix van een grote portie doom met wat gothic en melancholische metal. Daar zorgt Golgotha voor, een band uit Palma de Mallorca (Spanje) die in 1992 werd opgericht. De band heeft al vier full albums uitgebracht en brengt nu een vierde ep uit. En dit is een voltreffer geworden die naar meer smaakt. Vijf schitterende nummers die je telkens opnieuw wil horen. Prima gecomponeerd en gespeeld, prima grunt en cleane zang en een vlekkeloze productie. ‘Don’t Waste Your Life’ kan perfect op een Paradise Lost album staan. ‘Helpless’ heeft dan weer de mistroostige, droevige slepende sound van My Dying Bride. De cleane zang is hier prima. ‘Elemental Changes’ heeft dan weer het gevoelige van Swallow The Sun, doch gecombineerd met stevige uithalen. ‘Lonely’ begint dan weer in ware doom stijl met diepe, zware, cleane zang en die melancholische riffs om dan over te schakelen naar gegrunt. De tempowisselingen en veranderingen van zangstijlen zijn hier top. Deze band was mij onbekend maar ze hebben er een grote fan bij. Dit is één van mijn favoriete metal stijlen en erg goed gebracht. Dit Golgotha is zeker top in zijn genre en meteen een zeer leuke ontdekking.

Bart Verlinde (90)

Xtreem Music

Tracklist : 1. Don’t Waste Your Life 2. Helpless 3. I Am Lost 4. Elemental Changes 5. Lonely