Wolvencrown: A Shadow Of What Once Was (ep)

Wolvencrown is een Brits atmospheric black metal gezelschap dat in 2015 werd opgestart. Een kleine twee jaar later zorgde men met ‘Wolvencrown’ voor een vier tracks tellende debuut-ep. Via het Italiaanse Avantgarde Music label kregen we in 2019 het eerste full-album van het gezelschap. Nu krijgt ‘Of Bark And Ash’ een vervolg met ‘A Shadow What Once Was’, een drie tracks tellende ep die liefhebbers van atmospheric black metal een kleine twintig minuten lang kan boeien. Zoals het hoort in het (sub)genre speelt ook Wolvencrown met wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging. Vooral in de eerste twee tracks van deze ep dan. ‘A Shadow What Once Was Pt I’ mag openen en zorgt voor een mooi werkstuk dat precies past tussen de afgebakende paadjes van het (sub)genre. Ook ‘A Shadow Of What Once Was Pt II’ gaat diezelfde weg op, maar krijgt dan een heel mooi maar weemoedig klinkend slot aangemeten. Wijzelf zijn er wat door overdonderd, maar vinden het wel een mooie wending in de sound van Wolvencrown. Met ‘Coming To An End’ – wat een toepasselijke titel om een schijfje mee te eindigen – zijn we reeds bij de derde en laatste track op deze ep aanbeland. Dit keer openen de heren weemoedig en melancholisch om dan langzaam wat vaart in het nummer te steken. Uiteindelijk blijkt dat Wolvencrown langzaam, zacht en rustgevend verder gaat met een en hetzelfde thema en dat zo’n zeven minuten volhoudt. En toch hebben we ons geen seconde verveelt. Een ideaal stukje instrumentale muziek dat perfect kan passen bij een of andere filmscène. Alhoewel wij onze atmospheric black metal liever harder, zwaarder, donkerder en dreigender te horen krijgen, zijn we onder de indruk gekomen van deze drie tracks van Wolvencrown, die, als je deze ep in zijn geheel bekijkt, van hard en krachtig naar zacht en rustgevend schakelt.

Luc Ghyselen (85)

Clobber Records

Tracklist: 1. A Shadow Of What Once Was Pt I 2. A Shadow Of What Once Was Pt II 3. Coming To An End