The Design Abstract: Technotheism

Met ‘Technotheism’ is het Canadese The Design Abstract aan zijn derde full-album toegekomen. Logan Mayhem (gitaar, programmering, synthesizer) en Voiicide (vocals, bass, programmering, samples) zijn de architecten van de sound van The Design Abstract. Hoofdmoot van hun sound is electronica en industrial. Daar mixen ze melodic death metal en orchestral metal door heen. Het zorgt voor een eigenzinnig geluid die, als we de promo mogen geloven, indruk zou moeten maken op fans van o.a. Dimmu Borgir, ScepticFlesh, Scar Symmetry en Fleshgod Apocalypse. Daar ook wij een aantal van die bands echt wel enorm kunnen waarderen, dachten we om ook deze ‘Technotheism’ een kans te geven. Maar, echt gelukkig of stevig onder de indruk zijn we niet van The Design Abstract. Ja, we moeten toegeven dat alle eerder opgesomde ingrediĆ«nten op een of andere manier wel aan bod komen in het totaal geluid van The Design Abstract. Helaas, voor ons toch, staan de electro invloeden (die synthesizers weet je wel) in het winnende kamp en zijn dus het meest voorkomend. En net dat stoort ons wel. Neem nu het instrumentale ‘Among the Stars’ dat pure electro is en eerder aansluit bij wat Jean-Michel Jarre of Kraftwerk, om het maar bij die twee te houden, te beiden heeft. Ja, er zijn inderdaad momenten waar melodic death metal boven komt kijken, maar die zijn, naar onze smaak en overtuiging toch, veel te miniem om dit album ook maar voor te stellen bij de fans van dat (sub)genre of eerder opgesomde bands. Dus, onze excuses aan het duo van The Design Abstract, maar deze ‘Technotheisme’ doet ons weinig tot niets.

Luc Ghyselen (50)

Independent release

Tracklist: 1. Relentless 2. Deus Est Machina 3. The Apotheosis 4. Among the Stars 5. The Resistance 6. Voidwalkers 7. The Omnisphere 8. Data Shield Attack 9. The Return 10. Elucidate 11. Parallel Projection 12. Annihilation 13. A World Of One