Phantom Elite: Titanium

Alhoewel Phantom Elite pas in 2016 ontstaan is, werd nagenoeg de ganse line-up al aangepakt. Enkel de Braziliaanse zangeres Marina La Torraca (Exit Eden, tevens live vocaliste voor Avantasia) bleef overeind. Haar samenwerking met Sander Gommans (producer en gitarist van After Forever) leverde elf nummers op. Samen met gitarist/bassist Max van Esch, drummer Joeri Warmerdam en keyboardspeler Koen Stam brengt ze met ‘Titanium’, de opvolger op het debuutalbum ‘Wasteland’ uit 2017, een perfecte combinatie van symfonische en progressieve heavy metal met een hedendaagse aanpak. ‘Conjure Rains’, een nummer met vele tempowissels, bijt de spits af. Marina heeft een krachtige stem. Ze weet haar mannetje te staan, niettegenstaande het sterke muzikale verweer van de ganse band. Vaak bewijzen de muzikanten technisch erg sterk te presteren, zoals in het erg virtuoze en met vingervlug gitaar– en drumwerk doorspekte ‘The Race’, maar dat er ook gevoel in de nummers zit spat bij momenten ervan af. Piano zorgt voor een intieme start van ‘Diamonds And Dark‘, maar ook deze muzikale creatie wordt een samenraapsel van geweldige tempowissels en gevarieerde vocale lijnen die de zee van de melodieën weten te trotseren. Liefhebbers van grunts krijgen in ‘Worst Part Of Me’ spek naar hun bek. Deze worden gecombineerd met vlotte heldere vocalen van gastvocalist Stef Rikken en progressief agressief snarenwerk. Agressie en strakke arrangementen zijn schering en inslag. De keyboards zijn in elk nummer opvallend aanwezig en zorgen vaak voor een extra laag aan de complexe maar gedetailleerde songwriting. Het gitaarwerk is soms opvallend goed, zo ook in ‘Glass Crown’. Het titelnummer ‘Titanium’ kent een agressieve en vlugge start, maar daarna zakt het ritme ineens tot een loodzwaar en dreunend traag tempo. Marina trotseert de duistere grunts, die alles naar de diepte sleuren. Halverwege valt het nummer quasi stil en deze break maakt de weg vrij voor een solerende snarenplukker, die hier gretig zijn gang gaat. Het nummer kent vele variaties in tempo en dat zorgt voor vele wisselende stemmingen en gevoel. Een titelnummer waardig. De lange positieve en opgewekte vocale lijnen in Bravado‘, bovenop de variërende muzikale golven, blijven intrigeren en de snijdende gitaren zorgen dat er telkens een duister kantje achter de hoek meekijkt. In ‘Silver Lining’ wordt de Braziliaanse frontvrouw bijgestaan door gastvocaliste Amanda Somerville, die onder andere ook in Avantasia van zich liet horen. Na het instrumentale brugje ‘Haven’ gaat ‘Deliverance’ opnieuw in de verdediging op een stevig tempo. Ook in de afsluiter ‘Eyes Wide Open’ draagt Amanda Somerville haar steentje bij, al is het nu vanuit het achtergrondkoor. Mispak je niet als deze moderne, symfonische progressieve werveltrein vertrekt, want zelfs het slotnummer zorgt voor enkele verrassingen die ervoor zorgen dat de kwaliteiten van deze band meerdere keren blootgelegd worden. Knap hoe je in het overvolle titelnummer ‘Titanium’ na elke luisterbeurt iets anders weet te ontdekken.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1086

Tracklist: 1. Conjure Rains 2. The Race 3. Diamonds And Dark 4. Worst Part Of Me 5. Glass Crown 6. Titanium 7. Bravado 8. Silver Lining 9. Haven 10. Deliverance 11. Eyes Wide Open