Creye: II

Melodic Rock Fest in Malmö 2018. Daar zag ik dit jong bandje voor het eerst en werd er gewoonweg om-ver-ge-blazen. Pas opgericht in 2015, ze hadden nog geen album uit maar enkel een single ‘Christina’ en een ep, die ik nergens kon vinden. Intussen is hun opvolger op hun debuut er al en is de line-up wat gewijzigd, maar de kwaliteiten blijven voor resultaten zorgen. We treffen August Rauer achter de microfoon en waar Andreas Gullstrand de meeste solo’s voor zijn rekening neemt, valt Fredrik Joakimsson bij als ritme gitarist. Verder vinden we Joel Selsfors op keyboard, Gustaf Örsta op bas en Arvid Filipsson op drum. Het album neemt een rustige start met ‘Broken Highways‘. De vingervlugge snarenplukker Andreas Gullstrand etaleert direct zijn talent. Het is meteen een oorwormpje dat je spontaan doet bewegen. Slechte nummers of opvullers maken, daar doen ze niet aan mee. Check gerust eens ‘Carry On’, dat opent met een stevige riff die doet denken aan Kiss of Crazy Lixx. Het nummer valt wat terug in kracht maar kent enkele toffe variaties die de eighties laten weerklinken. We hoeven echt geen reden te zoeken om het magische ‘Find A Reason’ te laten draaien, want het nummer druipt af van de melodie, waardoor je nauwelijks kan stilzitten. Idem bij het erg melodieuze ‘Siberia’, dat aan Eclipse doet denken. Dit zijn nummers die het verschil maken. Track na track kan eigenlijk als single uitgebracht worden omdat ze gewoonweg goed in elkaar zitten en door de melodieuze arrangementen vaak blijven plakken. Het uptempo ‘Face To Face’ kent vinnig gitaarwerk en via het midtempo ‘Can’t Stop What We Started’ zakt het tempo voldoende voor de ballad ‘Lost Without You’. Alles komt terug op toeren met ‘Hold Back The Night’ dat, ideaal na de ballad, traag begin en voldoende energie opspaart om dit in het refrein los te laten. Nog zo’n oorwormpje is ‘Let The World Know’ dat ritme en melodie op fantastische wijze weet te kneden. Dat gelukzalig gevoel weten de heren het ganse album vol te houden, want ook ‘Closer’ en ‘The Greatest’ zijn pareltjes. De afsluiter ‘War Of Love‘ in de sfeer van de opener maakt de cirkel rond. Erg genietbaar zoet geweld, zo zou ik het omschrijven. Er zitten soms ruwe kantjes aan het gitaarwerk, maar de vele keyboard en melodieuze stukken zorgen samen met de erg goede vocale lijnen dat alles vlotjes gesmeerd de oortjes binnenloopt en als één geheel toch stevig gebracht wordt. We zien een kleine doorgroei in de nummers vergeleken met hun debuut. Reken er maar op dat Creye nog potten zal breken in het melodieuze rocklandschap.

Rocking Klingon (92)

Frontiers Records FRCD 1063

Tracklist: 1. Broken Highway 2. Carry On 3. Find A Reason 4. Siberia 5. Face To Face 6. Can’t Stop What We Started 7. Lost Without You 8. Hold Back The Night 9. Let The World Know 10. Closer 11. The Greatest 12. War Of Love