Mirzadeh: Sauna

Met ‘Sauna’, een vijf tracks tellende ep wil Mirzadeh zichzelf terug onder de aandacht brengen. Deze dark metal band uit Finland werd reeds in 2000 opgestart en brengt een mix van melodic black metal en gothic metal met teksten die vooral gebaseerd zijn op de lokale geschiedenis en de Finse mythologie. Al vlug werden een drietal demo’s op het publiek losgelaten om in 2003 met een eerste heus full-album voor de dag te komen. ‘Ancient Rites’ deed het niet onaardig en drie jaar later was ‘The Creatures Of Loviatar’ klaar. Daarna bleef het vrij stil rond Mirzadeh tot de heren in 2014 opnieuw van zich lieten horen middels een derde full-album dat ‘Desired Mythic Pride’ mee kreeg. Opnieuw viel het stil rond de band en omdat men niet echt vooruitgang boekte op gebid van populariteit duurde het dit keer tot nu vooraleer we nieuw werk van de band kunnen presenteren. Of ‘Sauna’ veel verandering in het aantallen fans zal brengen, laten we in het midden. Ook al omdat vele liefhebbers de band waarschijnlijk reeds een tijdlang uit het oog / oor zijn verloren. Ook wij behoren tot die laatste groep. Maar, eerlijk is eerlijk, we zijn toch blij dat we deze nieuwe ep toch een kans hebben gegeven. Het is niet zo dat Mirzadeh ons met verstomming slaat, helemaal niet zelfs, maar elk van de vijf hier gepresenteerde tracks mag er zijn. Nog steeds blijven de heren trouw aan hun mix van melodic black metal en gothic metal en ook nog steeds halen ze voor de teksten inspiratie uit de lokale geschiedenis en de Finse mythologie. Ook het feit dat een deel van de nummers in de eigen moedertaal worden gebracht is al een gegeven dat de heren lang gebruiken en dit is op deze ep niet anders. We vinden dat we goed opgebouwde nummers te horen krijgen, maar hadden toch liever nog wat meer variatie gehoord. Vooral de vocalen kunnen ons niet steeds even sterk boeien. Toch zal ‘Sauna’ nog geregeld te horen zijn in onze playlist.

Luc Ghyselen (72)

Inverse Records

Tracklist: 1. Rotten Sights 2. When The Deep Silence Signs 3. Valakea 4. Birth Of The World 5. Sauna