Door 964: C.O.T.D.

Door 964 is de ongebruikelijke naam van een gloednieuwe band uit Oulu. Deze Finse band mag misschien nieuw zijn, onder de motorkap zitten geduchte muzikanten die al een tijdje meedraaien in de Finse rock scene. De band vindt het warm water niet opnieuw uit, maar brengt muziek die volgens leadzanger/bassist/songwriter Sami Huotari allemaal gebaseerd is op traditionele melodieuze rock. De band vervolledigt zich met gitarist Risto Silenius, keyboardspeler Mika Pohjola en drummer Matti Torro. De eerste clip van de band die ik hoorde was ‘Wings’ en die spraak me wel aan. Bij het begin van het album bleek die prikkel sterker te worden. Enkele knappe tracks passeerden nog voor ik het nummer van de videoclip hoorde. Het begon eigenlijk al bij de aanstekelijke opener ‘Fire At Will’ waar de melodie je bij de keel pakt. Het is een goed voorbeeld van de diversiteit die we doorheen het album zullen tegenkomen. Alhoewel melodie en gitaar een rode draad vormen, is het midtempo ‘Once Again’ een zeemzoet nummer in vergelijking met zijn voorganger. De titeltrack opent met een groovy baslijn en voelt wat seventies aan. ‘Face To Face’ trekt daarna terug alle melodieuze registers open en zorgt voor een uitgelaten en positieve vibe. Voor mij het beste nummer van het album. ‘Wings’ is als videoclip uitgebracht en zorgt voor veel snedig en schurend gitaarwerk, wat me dus liet overhalen om het ganse album te checken: https://youtu.be/_ExJqj-x160. De heren houden van afkortingen, want ook met ‘W.T.L.K’ korten ze graag hun melodieuze nummer af. Letten we even op de knappe gitaarsolo, om verder door te rocken met het vlotte ‘Childhood Heroes’. Afsluiten met een ballad is niet zo vaak voorkomend, maar toch voldoet ‘Worlds Collide’ hier met een knappe melodie feilloos in. Als een nummer je prikkelt en achteraf toch nog niet het beste van het album blijkt te zijn, is dat altijd plezant. Op het album treffen we slechts acht nummers, die net het halfuur overschrijden. Elk nummer zit boordevol aanstekelijke melodieën en refreinlijnen, telkens met knap vocaal werk, sterke riffs en veel keyboard. Beter zo dan tien nummers die voor de helft opvullers zijn. Aardige verrassing.

Rocking Klingon (80)

Soundmix Oy

Tracklist: 1. Fire At Will 2. Once Again 3. C.O.T.D 4. Face To Face 5. Wings 6. W.T.L.K 7. Childhood Heroes 8. Worlds Collide