Steegmoord: Steegmoord (ep)

Compleet uit het niets – want quasi nul komma nul info beschikbaar – is er uit het Oost-Vlaamse Ertvelde de band Steegmoord. Het is zo ongeveer het enige wat over deze nagelnieuwe band gekend is. We kunnen u dus verder niks vertellen over samenstelling, ontstaan, eerdere exploten bij andere projecten of dergelijke. Laat ons dus focussen op wat we wél weten. ‘Steegmoord’ is een ep die zes nummers telt waarvan opener ‘Your Liberation’ met iets meer dan twee minuten het kortste nummer is en waarbij ‘Silent Hill’ met bijna zes en een halve minuut het langste nummer is. Volgens de bio speelt de band instrumentale melodische metal, het kind moet een naam hebben natuurlijk maar op zich zegt dit niet zo héél veel. Bij het beluisteren valt ons op dat Steegmoord geenszins in één vakje te duwen valt – wat voor ons meteen een aangename vaststelling is. Steegmoord brengt in ieder geval een album dat bol staat van afwisseling zowel qua structuur als qua tempowisselingen. Het meest voor de hand liggende genre als het gaat om instrumentale muziek is wellicht stoner rock en er valt hier en daar zeker een streepje stoner rock in te ontwaren maar Steegmoord bewandelt ook andere paden. Bepaalde riffs of solo’s doen ons zelfs aan thrash denken. De grootste valkuil voor instrumentale platen, vinden wij steevast het risico op oeverloos gepingel waarbij op de duur saaiheid om de hoek loert. We kunnen alvast zeggen dat we hier bij Steegmoord op geen enkel moment last van hebben. Het ene moment ligt het tempo moordend hoog, het volgend moment wordt gas teruggenomen maar steeds is er aandacht voor melodie én voor verrassing waardoor verveling hoegenaamd geen kans krijgt. Over de gehanteerde titels valt misschien een boek te schrijven maar door het ontbreken aan tekst valt er wellicht evenzeer dan een boek te schrijven over foutieve interpretaties. Zo is ‘Poputchik’ een term die komt uit de Russische literatuur voor mensen die geen lid waren van de communistische partij maar het communisme wel aanhingen. Maar of het nummer hiernaar een verwijzing is, is dus een open vraag. ‘Ballad Of Bullets’ zou op basis van de titel kunnen doen vermoeden dat het een bijzonder venijnige ballade is maar de riffs zijn allesbehalve wat je terugvindt bij een rustig liefdesliedje, al hadden de bullets natuurlijk wel iets verraden in die zin. Kortom, met ‘Steegmoord’ heeft Steegmoord een debuut uitgebracht dat op meerdere vlakken interesse en nieuwsgierigheid heeft gewekt. Geen idee wat de toekomst brengt voor dit mysterieuze gezelschap maar wij kijken er alvast naar uit. Wie fan is van stevig gitaarwerk, strak drumwerk en best wel zonder zang kan, moet dit absoluut een luisterbeurt gunnen.

K.H. (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Your Liberation 2. Breaking My Chains 3. Man Made Mountain 4. Balled Of Bullets 5. Silent Hill 6. Poputchik