Helstar: Clad In Black

Het Amerikaanse heavy metal / power metal ensemble Helstar is er reeds sinds 1981, al kende de band wel een hele periode van vrij beperkte om niet te zeggen geen activiteit tussen 1995 en 2006. Drijvende krachten achter Helstar lijken ons gitarist Larry Barragán, die er reeds bij is van in het prille begin, én vocalist James Rivera, die er sinds 1982 bij is, te zijn. De rest van de huidige line-up bestaat uit gitarist Andrew Atwood, bassist Garrick Smith en drummer Michael Lewis. Het nieuwe werkstuk ‘Clad In Black’ is een dubbelalbum geworden, maar vooraleer je je nu meteen naar de platenboer rept als liefhebber van heavy metal / power metal willen we je eerst waarschuwen. ‘Clad In Black’ telt eigenlijk slechts zes nieuwe nummers. En dan nog: de single ‘Black Wings Of Solitude’ kennen we reeds van de eerder uitgebrachte 7” waar je ook al kon kennis maken met hun versie van Black Sabbath’s ‘After All (The Dead)’. Opener ‘Dark Incarnation (Mother Of The Night)’ is een knappe binnenkomer die ons in de openingsfase doet denken aan Black Sabbath om dan stevig verder te gaan met riffs en accenten die we eerder zouden toeschrijven aan Judas Priest. Ook de vocalen van James doen ons bij momenten denken aan Rob Halford. Kortom, een krachtig nummer dat ons heavy metal hartje duidelijk opwarmt. Ook ‘Across The Raging Seas’ is een compleet nieuw nummer dat duidelijk schatplichtig is aan de bands die de NWOBHM op de kaart hebben gezet. Zonder dat de heren iets klakkeloos na apen, kan ook deze track duidelijk afkomstig zijn uit een topalbum tijdens die gouden periode. We willen je ook nog meegeven dat beide nieuwe nummers een erg knappe opbouw hebben en over flitsend gitaarwerk beschikken, zonder de krachtige vocalen te minimaliseren. Kortom, nummers die ons echt blij maken. Daarna is het “cover time’ met eerst Accept’s ‘Restless And Wild’ en verder nog Black Sabbath’s ‘After All (The Dead)’ en Judas Priest’s ‘Sinner’. Drie versie die duidelijk mogen gehoord worden en die ervoor zorgen dat we ook nog eens de originele versies uit onze kast hebben gehaald. Het tweede schijfje van deze ‘Clad In Black’ is het knappe concept-album ‘Vampiro’, het full-album dat Helstar in 2016 op de markt bracht en heel terecht bakken lovende kritieken oogstte. Heb je dat album al in je platenkast staan, dan zal je moeten afwegen of het de moeite loont om deze ‘Clad In Black’ aan je collectie toe te voegen voor slechts zes nummers. Als je fan bent van eerder traditionele heavy metal / power metal in het algemeen of van Helstar in het bijzonder, dan zouden wij van MUSIKA zeggen: sla je slag, want je zal echt niet ontgoocheld worden. Wie ‘Vampiro’ niet in de platenkast heeft staan als liefhebber van het (sub)genre is de boodschap overduidelijk: schaf als de gesmeerde bliksem deze ‘Clad In Black’ aan.

Luc Ghyselen (95)

Massacre Records MASDP 1194

Tracklist: cd1: 1. Dark Incarnation (Mother Of The Night) 2. Black Wings Of Solitude 3. Across The Raging Seas 4. Restless And Wild 5. After All (The Dead) 6. Sinner / cd2: 1. Awaken Unto Darkness 2. Blood Lust 3. To Dust You Will Become 4. Off With His Head 5. From The Pulpit To The Pit 6. To Their Death Beds They Fell 7. Malediction 8. Repent In Fire 9. Abolish The Sun 10. Black Cathedral 11. Dreamless Sleep