Varmia: Bal Lada

Varmia is een Pools gezelschap dat in 2016 werd opgestart door songwriter, gitarist en vocalist Lasota waarmee hij zijn liefde voor zowel black metal als folk muziek uit zijn geboortestreek Warmia in het Noord-Oosten van Polen. Met ‘Bal Lada’, dat je kan vertalen als “ballad” of ook als “Lada’s Bal” – Lada of Lado is een Godheid uit zowel de Baltische als de Slavische mythologie –, is de band aan zijn derde full-album toe. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks die goed zijn voor bijna een vol uur aan intens en beklijvende pagan black metal. Het valt op dat Varmia voor een uitstekende mix van black metal zorgt met traditionele instrumenten als geitenhoorn, tagelharpa en tal van percussie instrumenten. Zo is multi-instrumentalist Piotr, die ook in stond voor de cover van dit album, naast Lasota de belangrijkste factor in de sound en het geheel van Varmia. We willen de inbreng van bassist Alle en drummer Svarrge helemaal niet minimaliseren, maar het zijn toch de donkere, dreigende vocalen, het gitaarwerk en de folk accenten die met de meestal aandacht gaan lopen. En alhoewel Varmia niet echt voor iets nieuws staat, hebben wij alvast enorm genoten van de sound van dit viertal. Dat we zo goed als niets verstaan van de teksten – die worden in het Pools en het oud Pruisisch gebracht – doet geen afbreuk van het feit dat de band hier echt wel begeesterend en beklijvend uit de hoek komt. Tijdens de machtige openingsfase van ‘O’ denken we zelfs dat we naar een track van Wardruna aan het luisteren zijn. Het nummer op zich zou ook perfect passen bij de soundtrack van een reeks als ‘Vikings’. Al moeten we ook toegeven dat dit nummer wel een beetje een buitenbeetje is, daar de overige tracks duidelijker hun invloeden halen in stevige, donkere en dreigende black metal. En dan komen bandnamen als Enslaved (begin periode) en Satyricon om de hoek kijken. Dit om maar aan te geven dat elke track op deze ‘Bal Lada’ van Varmia van hoge kwaliteit is. Het laatste wat we je nog willen meegeven om je ook over de streep te trekken is het feit dat de heren deze titel hebben gekozen om hun visie weer te geven op “de bal van het leven”: een eindeloze cyclus van geboren worden, liefhebben, doden en zelf sterven. Wij zijn alvast overtuigd en hopen Varmia dan ook snel eens laan het werk te zien en te horen tijdens een live concert. Misschien eens op het Cernunnos Pagan Fest, een festival dat perfect past om zo’n bands in de spotlight te zetten!

Luc Ghyselen (94)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Woanie 2. Bielmo 3. Ruja 4. Upperan 5. Nazachód 6. Zari Deiwas 7. O 8. Głody 9. Ten blask co po nim śmierć 10. Koniec