Metalite: A Virtual World

‘A Virtual World’ is het derde full-album voor het Zweedse Metalite, maar pas het tweede met Erica Ohlsson achter de microfoon. Deze melodic power metal band zorgt voor goed opgebouwde nummers waar kracht, souplesse en melodie samenvloeien tot een zeer aanstekelijk geheel. Elf nummers telt het nieuwe album en dank zij toevoeging van wat elektronische elementen doet het geheel ons hier vooral denken aan Amaranthe, met natuurlijk de opmerking dat Erica alle vocalen voor haar rekening neemt en die niet hoeft te delen met mannelijke collega’s. Een soort van dance metal dus die een breed publiek zou moeten aanspreken. Zeker fans van eerder genoemde band moeten dit derde werkstuk van Metalite aan een luisterbeurt onderwerpen. Zelf zijn we niet volledig overtuigd: men speelt naar onze smaak iets te veel “leentje buur” en, we moeten het eerlijk toegeven: het naar onze smaak betere album van Amaranthe was het eerste waarna ook die band wat in herhaling valt zodat het “nieuwe” er wat van af is. Je begrijpt waar we naar toe willen: het lijkt ons iets te veel op een blauwdruk van die andere Zweedse band. Maar, ook dat geven we grif toe, er bestaat een enorm publiek voor dit soort aanstekelijke metal die gemakkelijk kan overslaan op liefhebbers van mainstream rock wegens de toegankelijkheid van de sound. En dan moeten we toegeven dat ook deze ‘A Virtual World’ van Metalite zijn bestaansrecht heeft en een pak liefhebbers zal lokken, want zoals eerder gesteld: elk nummer wordt uitstekend opgebouwd. En vooral: Metalite heeft met Erica Ohlsson een uitmuntende vocaliste in de rangen.

Luc Ghyselen (78)

AFM Records

Tracklist: 1. A Virtual World 2. Cloud Connected 3. Talisman 4. Beyond The Horizon 5. Peacekeepers 6. The Vampire Song 7. We´re Like The Fire 8. Artificial Intelligence 9. Alone 10. Running 11. Synchronized