Xibalba: Ancients

Nu het Mexicaanse black metal trio Xibalba zelf al “ancient” is, is het tijd om hun oeuvre nog eens onder de loep te nemen. De band bestaat bijna dertig jaar en realiseerde in die tijd slechts drie demo’s, een split, een EP, een single en twee full albums. Een behoorlijk kale discografie dus. Enkel hun ledenlijst is korter: de originele line-up van 1992 is nog steeds intact! Victor, Jorge en Marco doen het duidelijk voor hun plezier en zetten er geen vaart achter. Dit is niet het professionele circuit. Wanneer we de compilatie ‘Ancients’ beluisteren, horen we dat helaas ook wel in de muziek. De opnamekwaliteit is zelfs binnen het genre abominabel en over het algemeen is de compositie wel héél erg repetitief, eentonig en primitief – again, it comes with the territory. ‘Caveae Ex Cuzivan’ bestaat bijvoorbeeld uit drie verschillende noten en één drumritme die constant herhaald worden en klinkt alsof het geschreven is door een autistisch kind op basis van een vaag idee van black metal in de jaren tachtig. ‘Return Of Outerwisdom’ is een emmer geluid die wordt uitgekieperd. Als adept van het meer atmosferische werk in de black metal regionen spreekt dit me niet echt aan. Er zijn wel meer creatieve exploten, zoals de tribale percussie op ‘Furor Antiquus’, ‘The Crown Of Plumes’ en ‘Itzzan Na Send The Storm’. De uitvoering van die percussie laat echter zwaar te wensen over. Af en toe wordt de zeer generische mengeling van black metal, blackthrash en black ’n roll doorbroken met pogingen tot creativiteit en diepgang, zoals op ‘Furor Antiquus’, ‘Tectum Finatum’, het vette maar korte ‘The Crown Of Plumes’ en ‘Bow The Serpent In The Stone’, maar vaak is het idee beter dan de technische uitvoering. Meer dan een leuke, aanhoorbare black thrash / black ‘n roll achtergrondtune wordt het nooit, omdat diepgang en gelaagdheid uitblinken in afwezigheid. In hun voordeel spreekt wel dat de nummers effectief vijfentwintig jaar oud zijn, dus dat maakt het minder onorigineel. Ook erg aandoenlijk is hoe ze de antieke Mayacultuur en goden bezingen in… hilarisch slecht Latijn. Een beetje een vreemde taalkeuze, maar het geeft er wel dat nineties black metal toetsje aan. Over het algemeen: een verdienstelijke poging die helaas heeft gefaald.

Sam Bruynooghe (50)

Nuclear War Now! Productions

Tracklist: 1. Furor Antiquus 2. Caveae Ex Cuzivan 3. Tectum Finatum 4. In Lucescitae Tristis Hiei 5. The Crown Of Plumes 6. Bow The Serpent In The Stone 7. Itzan Na Send The Storm 8. Return Of Outerwisdom