Xibalba: Ah Dzam Poop Ek

Toen Xibalba Itzaes nog gewoonweg Xibalba heette had de band twee periodes van activiteit. De eerste dateert van pakweg 1992 tot 1996. Daarna was eer een lange periode van stilte en tussen 2007 en 2010 werd de naam Xibalba opnieuw gebruikt, om meteen daarna verder te gaan onder de huidige, langere naam. Xibalba werd in Mexico City opgestart en zorgt voor ruwe en rauwe black metal. Voor de teksten haalden de heren inspiratie uit de aloude Mexicaanse culturen, de Maya kosmologie, spiritualiteit en duisternis. Eigenlijk kan je bijna niets anders verwachten met zo’n naam, want in de Maya mythologie is Xibalba de naam voor de onderwereld en die kan je vrij vertalen als “plaats van angst”. ‘Ah Dzam Poop Ek’ was het allereerste full-album van de band en werd origineel in 1994 op de markt gebracht. De negen tracks die het album origineel telde (hier van 1. tot 9. in de tracklist) krijgen dit keer het gezelschap van drie extra tracks die in 1996 te vinden waren op een split met Avzhia en waar al de naam Xibalba Itzaes wordt vermeld. Dat betekent dus twaalf tracks traditionele pure rauwe black metal. Echt wild worden wij van MUSIKA er niet van. We lieten het origineel ook al aan ons voorbij gaan, en nu herinneren we ons ook terug waarom: te rauw, te ruw, te ongepolijst. Misschien mogen we zelfs het woord chaotisch in de mond nemen. En als de vocale uitspattingen Marco El Balam niet echt je ding zijn, dan begrijp je waarom ook wij niet voor dit werkstuk zijn gevallen. Zelf zouden we dit dus niet opnieuw op de markt brengen, maar hé, wie zijn wij? Waarschijnlijk zullen er genoeg fanaten zijn die de band misschien wel kennen van naam maar die om een of andere reden het origineel hebben gemist, nu wel aan hun collectie willen toevoegen.

Luc Ghyselen (60)

Nuclear War Now! Productions

Tracklist: 1. Furor Antiquus 2. Vuch 3. In Deamones Imperium 4. Carchah 5. Sar Ibteeloob Cab 6. Sign Of Eastern War 7. Bolontiku Vahom 8. Itzam Cab Ain Katun 9. Outro 10. Deers In The Mounts 11. Ancients 12. Horizons