ORCumentary: Fully ORChestrated

ORCumentary is in feite een eenmansband uit Connecticut die verpersoonlijkt wordt door Sean “Orc” Adams. Hij begon met het project vanuit zijn fascinatie voor Lord Of The Rings. Tekstueel gaan de platen van ORCumentary over de pogingen om elfen, dwergen en kabouters te onderwerpen aan de Orc-overheersing. Kortom dit is materie voor de fans van Tolkien én voor mensen met het nodige gevoel voor humor. Want hoewel de muziek eigenlijk bij momenten vrij dramatisch en serieus klinkt – de vele pianopartijen dragen daar zeker toe bij – is het geheel toch louter tot puur amusement bedoeld. We moeten bekennen dat we tot deze ‘Fully ORChestrated’ nog niet op de hoogte waren van het bestaan van ORCumentary maar we werden van bij de eerste luisterbeurt aangenaam verrast. Dit is hoegenaamd geen grappige gimmick van een hoop jong geweld dat even in een dwaze bui een plaatje opneemt. Adams begon met zijn project reeds in 2006 en is intussen drie albums en een ep verder. Humor speelt een vooraanstaande rol en als je nog maar naar de titels van de nummers kijkt, zegt dit genoeg. Met ‘Troll Snot’, ‘Orcs On Ice’ of ‘Orc In My Bathtub’ is de kans om de nobelprijs literatuur te winnen wellicht miniem. Evenwel betekent de lading humoristische verhaaltjes over sprookjesfiguren niet dat de muziek geen fluit voorstelt. Het dient gezegd dat één en ander méér dan behoorlijk is uitgewerkt en boordevol verrassing én vakmanschap steekt. Adams doet geen poging om te verhullen dat hij is opgegroeid met de piano maar het komt de verhalende sfeer enkel ten goede. ORCumentary brengt verre van straightforward metalgeweld. Vooral de diepe bromstem doet nogal metalachtig aan. Af en toe is er zeker een steviger tromgeroffel te horen maar verwacht je niet aan hypervlugge gitaarriffs of beukend drumwerk. Het geheel klinkt eenvoudigweg als een rauw gebrachte vertelling die vrij bombastisch muzikaal ondersteund wordt. Vergelijkingen zijn eens temeer zowel verraderlijk als voor de hand liggend. Wij moeten spontaan denken aan de quasi mythische band Bal-Sagoth maar die vergelijking loopt wellicht even mank als dat ze opgaat. Evengoed flitst bij momenten het album ‘The Ophidian Wheel’ van Septic Flesh door ons hoofd. Om maar te zeggen, dit is voer voor wie niet vies is van rustiger passages – voornamelijk op piano – zwaar bombastisch klinkende muziek op een bedje van humor met de stem van één of andere trol – of beter Orc in dit geval. Wij kunnen dit best wel pruimen maar het is vermoedelijk geen spek voor ieders bek. Wie eens iets anders wil horen dan puur gitaargeweld moet dit zeker en vast eens een luisterbeurt gunnen.

K.H. (80)

Independant Release

Tracklist: 1. The Time Of The Orc Has Come 2. Goblin Death March 3. The Betrayer’s Song 4. Troll Snot 5. Where There’s A Whip, There’s A Way! 6. Orcs On Ice 7. Orc In My Bathtub 8. Smoke The Ashes Of Your Enemy With A Pipe Carved From Their Bones