Keys Of Orthanc: Of The Lineage Of Kings

Het Canadese Keys Of Orthanc is een epic atmospheric black metal project ontsproten in 2018 aan het brein van multi-instrumentalist en vocalist Dorgul. Naast zijn voorliefde voor atmospheric black metal is de man ook een enorme fan van J.R.R. Tokien’s ‘The Lord Of The Rings’. Vandaar ook al de naam van de band want Orthanc is de fameuze toren waar Saruman in verblijft tijdens die periode. Na een album, ‘Dush agh Golnauk’ (2018), kreeg Dorgul “versterking” in de persoon van vocalist Harslingoth. Het duo blijft ondertussen maar full-albums af leveren want na ‘A Battle In The Dark Lands Of the Eye … ‘ (2019) en ‘Unfinished Conquests’ (2020) is het duo er nu al terug met hun vierde full-album ‘Of The Lineage Of Kings’. Je krijgt acht tracks te verwerken waarvan het afsluitende ‘Book Of The Fallen’ een coverversie is van een Caladan Brood nummer. De vrij lange opener, ‘Of The Lineage Of Kings’, laat niet veel meer horen dan zacht paardengetrappel dat langzaam aanzwelt. Een nummer dat het misschien heel goed zou doen als je er ook beelden bij krijgt, maar ons uiteindelijk maar weinig doet. Dan is ‘Shards Of Narcil’ meer ons ding: een machtige black metal scream opent en je krijgt een furieus werkstuk te horen met knappe tempo en ritmewisselingen, met samenzang, met wervelende stukken, met dreigende ondertoon, … Kortom een nummer waarvan we er wel meer van lusten. ‘Her Mighty Heart’ gaat op dat elan verder en kan ons dus uiteraard ook bekoren. Het korte instrumentale ‘To The Path Of Dead’ bevat wel voldoende mysterieuze dreiging om onze focus te houden, maar is niet het nummer waarvan we wakker liggen. Dan is ‘The Last Allience’ veel meer “spek voor onze bek”. Na een stevig maar toch wat aarzelend begin, barst het nummer, en het strijdgeweld, open. Opnieuw zijn er verschillende wisselingen in tempo en ritme te horen, terwijl ook verschillende graduaties in kracht en dreiging opduiken. Maar, naar onze smaak althans helt de balans duidelijk over in pluspunten. De strijd gaat onverschrokken verder tijdens ‘King Of The Reunited Kingdom’, en wij blijven goedkeurend mee knikken terwijl we ondertussen ook ons eigen slagwaard ter hand hebben genomen om dapper mee te stappen in het strijdgeweld. Het sfeervolle ‘I’ve Seen the Dragons Fly’ vinden we groots en episch, maar we missen de donkere dreiging die van black metal uitgaat. Ook dit nummer verdient beelden om volledig tot zijn recht te komen. Het afsluitende ‘Book Of The Fallen’ vind je op de tape en op de cd versie als “hidden song”. Dit mooi uitgebouwde epos houdt je net iets meer dan vijftien minuten in de ban met tal van wisselingen in tempo, ritme en kracht. Eigenlijk is ook dit nummer een must have zodat je wel moet kiezen voor de cd-versie van dit album. Met ‘The Lineage Of Kings’ zorgt Keys Of Orthanc voor een knap album dat een mooie aanvulling is op hun discografie en, zeker als je houdt van de verhalen van J.R.R. Tolkien, bijna een “must have” is (al moet je natuurlijk ook wel een portie donkere en dreigende black metal kunnen verdragen).

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 123

Tracklist: 1. Of The Lineage Of Kings 2. Shards Of Narcil 3. Her Mighty Heart 4. To The Paths Of The Dead 5. The Last Alliance 6. King Of The Reunited Kingdom 7. I’ve Seen The Dragons Fly 8. Book Of The Fallen