Abstrakt: Uncreation

Wij vermoeden dat buiten Finland nog zo goed als niemand iets gehoord heeft van Abstrakt. Die vermoedens rusten vooral op het feit dat de discografie van dit gezelschap, dat in 2008 werd opgestart door Azul Corax (gitaar, keyboards) en Nightderanger (vocals), niet als omvangrijk – en we drukken ons zachtjes uit – kan omschreven worden. Na een drietal demo’s zorgde Abstrakt met ‘Obsidian’ voor een eerste full-album in ‘2013’. Na een paar shows zat de band plots zonder drummer en bassist. Met nog enkel tweede gitarist, Apostate, als full-member lukte het de band niet om echt om verder te evolueren. Tot nu dus. Het overgebleven drietal heeft er met Insomniac een bassist bij, maar dat volstaat blijkbaar om nu het tweede full-album onder de naam Abstrakt voor te stellen. Abstrakt staat voor een mix van symphonic black metal en death metal en zorgt op dit tweede werkstuk voor tien tracks waarvan opener ‘Ex Vanitas’ een instrumentaal nummer is geworden die je ook als intro mag beschouwen. Voor de rest kleurt het gezelschap vrij mooi tussen de uitgetekende lijntjes van het (sub)genre. Waarschijnlijk weet je dan al wat dit te betekenen heeft: veel donkere en dreigende kracht doorspekt met wat agressie en brutaliteit verpakt in, meestal, vrij gedreven nummers. Die krijgen een heel stevige basis mee van bass, drums en krachtige riffs. Ze worden verder voorzien van rauwe en ruw vocalen en melodieuze gitaarsolo’s. Dit alles wordt dan voorzien van een bij momenten dik laagje aan symfonische elementen met de nodige bombast en je verkrijgt Abstrakt. Echt overweldigd zijn we niet van het geheel, al gaan we nu ook weer niet beweren dat ‘Uncreation’ ons geen luisterplezier opleverde. Integendeel zelfs, want vooral de mooi opgebouwde nummers en de toch wel knappe melodieuze gitaarsolo’s zorgden er telkens voor dat we met wat extra aandacht luisterden. En toch, als we het album op zijn geheel bekijken, blijven we uiteindelijk wat op onze honger zitten. Oké, misschien leggen we onze maatstaf iets te hoog als het gaat om een band uit Finland, maar langs de andere kant horen we ook niet echt nummers en / of fragmenten langskomen waarvan we stijl achterover vallen. En net zo’n accenten of nummers krijgen natuurlijk extra punten bij MUSIKA. Nu beschouwen we deze ‘Uncreation’ van Abstrakt als “goed, oké, zonder meer”. Een voorsmaakje kan je alvast vinden via de video voor ‘Radiant Darkness’: https://youtu.be/0iUPprG_pp0

Luc Ghyselen (72)

Inverse Records

Tracklist: 1. Ex Vanitas 2. From Chaos To Creation 3. Etherstorms 4. The Great Chasm Of Humanity 5. Prophet Of Fire 6. The Ascendant 7. Inferno 8. Radiant Darkness 9. Screaming For Vengeance 10. Uncreation