Szary Wilk: Wrath

Szary Wilk is afkomstig uit Polen en zorgt voor black metal met een pak pagan invloeden. Dit slechts vijf tracks tellende ‘Wrath’ klokt net boven het half uur af en is het full-album debuut van het gezelschap na de demo ‘Wrota chaosu’ uit 2018. Het lang uitgesponnen ‘Mortal’ (bijna acht en een halve minuut) opent met een gure kille wind die over de vlakte raast en ons meteen opzadelt met een ijskoud gevoel waar steeds een donkere dreiging om het hoekje loert. En ja, als de band na zo’n drie minuten furieus los barst met een een heel pak kracht en de rauwe en ruwe vocalen erbij komen is het van dat. Je wordt ondergedompeld in een vat vol duisternis en dreiging. Wat de heren te vertellen hebben, daar hebben we het raden naar, maar dat ze dit oen aan de hand van erg dreigende rauwe vocalen is een vaststaand feit. Enig nadeeltje, naar onze smaak dan toch, is het feit dat de vocalen nogal schreeuwerig overkomen. Er wordt geen intro voorzien tijdens ‘Behind The Curtain Of Death’ waar de band meteen furieus, gedreven en energiek met de deur in huis valt. Opnieuw komen die schreeuwerige vocalen langs en die vinden we toch niet echt “our cup of tea”. Maar kijk, het is net alsof Szary Wilk onze “smeekbede” heeft aangehoord want daarna komen komen mooie diepe vocalen aan bod. Die blijven voor ons onbegrijpbaar, maar stralen wel kracht en nog steeds voldoende dreiging uit. Voeg daar wat wisselingen in tempo en ritme aan toe en wij zijn meegesleurd door het intense muzikale verhaal dat dit gezelschap hier neerzet. Het gezelschap gaat onverbiddelijk op deze ingeslagen weg verder met ‘Mortuos Voco’ zodat we goedkeurend kunnen headbangen en terwijl we onze ogen sluiten kunnen we de heren stevig van jetje zien geven in onze gedachten. Ook ‘Wilczy taniec’ ligt in diezelfde lijn en dat is dan een toch een werkpuntje dat we willen aanhalen: misschien toch nog iets meer variatie in tempo, dreiging, kracht en duisternis aanwenden. Na een korte intro trekt zich dan afsluiter ‘Wrath’ op gang, waar de heren net iets lomper en logger uit de hoek komen dan tijdens de vorige tracks. Let wel: het tempo blijft vrij hoog liggen en krijgt zelfs extra kracht en vaart mee na een kleine twee minuten: dus, ook afwisselen kunnen de heren, je moet er enkel om vragen! – Later komen er zelfs een heel stuk rustiger en kalmere stukjes aan bod. – We kunnen dan ook besluiten dat Szary Wilk voldoende in huis heeft om een heel pak black metal zielen te overtuigen, zonder dat men de band reeds tot de toppers in het (sub)genre moet rekenen.

Luc Ghyselen (82)

Putrid Cult

Tracklist: 1. Mortal 2. Behind The Curtain Of Death 3. Mortuos Voco 4. Wilczy taniec 5. Wrath