Crystallion: Heads Or Tails

Het Duitse Crystallion heeft er al een lange muzikale carrière op zitten. De band werd immers opgestart in 2003 door bassist Steve Hall en drummer Martin Herzinger. Muzikaal kon je Crystallion situeren in het vakje symphonic power metal, denk vooral richting Rhapsody, Dragonforce of Helloween. Na twee full-albums wijzigde de muzikale lichtjes richting een meer traditioneler sound: een mix van heavy metal en power metal. Daarna volgden nog twee full-albums zodat we met deze ‘Heads Or Tails’ aan album nummer vijf zijn toegekomen. In vergelijking met de vorige vier albums zorgt ook deze ‘Heads Or Tails’ voor wat veranderingen. Zo is er de nieuwe gitarist Werner Hießl, die al een reeks voorgangers heeft gehad. Ook nieuw, en misschien de grootste “aanpassing” voor de fans van Crystallion, is vocaliste Kristina Berchtold die de plaats van Thomas Strübler inneemt. Die laatste was vijftien jaar lang de vocale kracht van Crystallion, zodat we wel kunnen begrijpen dat heel wat fans zullen moeten wennen aan een nieuw gezicht én een compleet nieuw stemgeluid. ‘Heads Or Tails’ telt elf tracks als we de instrumentale opener ‘Heads Or Tails’ meetellen. Pas daarna krijg je eigenlijk Crystallion te horen met nummers waar kracht en melodie samen gaan. Bass en drums zorgen voor de stevige maar och zo noodzakelijke basis. De riffs zorgen voor de nodige kracht terwijl de solo’s melodieus en inventief klinken: precies zoals het eigenlijk hoort in het (sub)genre. Maar, zoals eerder gesteld, is de grootste vernieuwing het vocale. Dat Kristina over een mooie en soepele stem beschikt zullen we hier alvast niet ontkennen, maar toch mist haar stem de nodige kracht om écht de aandacht volledig op te eisen. Het verschil tussen de echt krachtige en energieke nummers en het eerder rustige ‘The Sleeping Emperor’ is dan ook groot. Dat laatste nummer kent een prachtige opbouw die rustig van start gaat om dan langzaam aan kracht en tempo te winnen en in dat nummer vinden we Kristina op haar best. Let wel, de dame beschikt over een best krachtig stemgeluid, maar mist nog net dat extra tikkeltje om ons volledig over de streep te trekken. Toch zijn we helemaal niet ontevreden met dit nieuwe werkstuk, en dat zullen liefhebbers van heavy metal / power metal ook niet zijn, want al vinden we dat haar stem wat kracht mist, het gitaarwerk en de mooie symbiose van kracht, melodie en aanstekelijkheid maken veel goed. Met ‘Heads Or Tails’ slaat Crystallion een lichtjes gewijzigde weg in die ons wel bevalt, maar waar nog veel groeimarge opzit.

Luc Ghyselen (75)

Pride & Joy Music PJM 12289

Tracklist: 1. Heads Or Tails 2. Knights And Heroes 3. Living On A Lie 4. Save Me 5. I’m On Fire 6. The Sleeping Emperor 7. Ready For The Sin 8. The King Is Rising 9. Under The Spell 10. The Wild Hunt 11. Thunderclouds