Black Totem: II-Shapeshifting

Black Totem wordt omschreven als ‘blues met doom en punk invloeden’ Dat is voorwaar een hele mond vol. Binnen de Finse underground heeft de band ondertussen zijn duistere stempel gedrukt. Sinds 2008 bewandeld Black Totem donkere en vaak occulte tot mysterieuze wegen. Dit zorgde voor enkele veelbelovende releases en een titelloos debuut waarvoor ze in 2016 in de prijzen vielen op de Turku Music Awards als ‘het beste rock album’. Met ‘II-Shapeshifting’ uitgebracht via Svart Records worden wegen van horror, ondeugd en bijgeloof verder verkend. Demonische wezens, vampiers en duivelse taferelen vormen de rode draad doorheen het geheel. Maar wat Black Totem zo uniek maakt is blues elementen en punk invloeden verbinden met doom aspecten alsof dat de meest logische manier van werken is. Maar vooral: daar gewoon mee wegkomen. Dat zet de band al in de verf met een mystiek tot spookachtig ‘Begone Vampire’ waarbij het bloed je aan de lippen staat, soms traag en stomend, doom en blues-gewijs dus, om in een later stadium die punk invloeden daar uit het niets aan toe te voegen. Het zorgt ervoor dat een label kleven op Black Totem, behalve dat ze zeer donkere muziek brengen die de haren op je armen doet recht komen van pure angst, onmogelijk is. Laat dit nu net de reden zijn waarom we over de hele lijn over de streep worden getrokken. Een sfeer die verder wordt uitgebouwd in songs als ‘Ghoul Of Crow Swamp’, ‘Dead Meat’ tot ‘Backyard Corpse Blues’. Waarbij de meest waanzinnige horror beelden ons voor de ogen verschijnen, want inderdaad naast het samensmelten van muziekstijlen is dit ook een zeer visuele plaat geworden. Tenminste als je uw fantasie een beetje de vrije loop laat. De aanstekelijke wijze waarop de band je zowel instrumentaal als vocaal hypnotiseert doet ons donker hart enorm veel deugd, wij zijn sowieso wel liefhebber van bloedige horror met een folkloristische tongval over verhalen en sages uit donkere sprookjeswereld. Dat komt ook tot uiting op deze plaat. Luister maar naar ‘Welcome Lucifer’ en huiver. Een voorbeeld van hoe die punk wordt vermengd met doom en blues levert de band dan weer af met songs als ‘Dead Meat’. Om maar te zeggen, hoewel die rode draad dus pure duisternis is, de gevarieerde manier waarop Black Totem dit aanpakt bezorgt ons de ene adrenalinestoot na de andere die we nodige hebben als we ons te wagen aan bewandelen van donkere paden in het leven. De intensieve aanpak, zorgt voor meerdere koude rillingen die je alleen terugvind in die soort horror verhalen waarbij je op je puntje van je stoel zit te huiveren met het angstzweet op de lippen. Dat wordt ook in die gitzwarte verf gezet tot afsluiter ‘Warlock’ waar alle registers nog eenmaal worden open gegooid tot je happend naar adem totaal verweesd achter blijft in de meest donkere hoek van de kamer gehuld in macabere en donkere gedachten, knap! Missie over de hele lijn geslaagd zouden we zeggen, er valt immers geen speld tussen te krijgen.

Erik van Damme (80)

Svart Records

Tracklist: 1. Begone Vampire 2. The Devil 3. 1990’s 4. Black Nekro Gloves 5. Bloodstained Owl 6. Ghoul Of Crow Swamp 7. Dead Meat 8. Backyard Corpse Blues 9. Welcome Lucifer 10. Warlock