Utbyrd: Varskrik

Het Noorse symphonic black metal gezelschap Utbyrd ging in 2012 van start. Zo’n twee jaar later startte de band met de opnames van een eerste full-album. ‘Varskrik’ werd uiteindelijk in 2017 digitaal op de markt gebracht en ontsnapte zo aan de aandacht van vele liefhebbers. Bij Petrichor / Hammerheart vinden ze dat een zonde, ook al omdat Clemens Wijers (Carach Angren) als gastmuzikant instond voor het orkestrale en symfonische op dit album (en dan weet je bijna vooraf dat dit dik in orde zal zijn). Het label zorgt er nu in ieder geval voor dat dit werkstuk verkrijgbaar wordt op zowel cd als op vinyl. ‘Varskirk’ telt zeven tracks die eigenlijk mooi aansluiten bij wat Carach Angren te bieden heeft. Opener ‘Karsten og Draugen’ is een bijna twaalf minuten durend impressionant nummer waar kracht, melodie, symfonie, duisternis en kilte mooi samen smelten tot een geheel. Meteen is de toon gezet voor het volledige album, want de overige zes tracks, alhoewel korter op gebied van tijdsduur, doen daar in niets voor onder. Je krijgt dus heel stevige en energieke nummers te horen, met wel de nodige aandacht in veranderingen van tempo en ritme, met heel krachtige alles verpulverende dreigende vocalen (jongens, die Nohr beschikt over een geweldige strot die ons keer op keer overtuigd), die overgoten worden met een heel dikke laag aan orkestrale en symfonische ornamenten die ervoor zorgen dat je een echt volle sound te verwerken krijgt. Die sound sleept je, zonder ook maar een greintje genade te tonen, mee naar een wereld waar duisternis, dreiging en kilte heersen. Aan de hand van dit album zou Utbyrd al op dezefde hoogte kunnen staan als o.a. Carach Angren, maar helaas, wij weten niet wat er van dit vijftal geworden is en of de band eigenlijk nog steeds actief is. Wat we wel weten is het feit dat liefhebbers van symphonic black metal deze ‘Varskrik’ als een verplichte aanvulling op hun collectie moeten beschouwen, terwijl de heren van Utbyrd zelf – Gast (bass), Tykje (drums), Skarv (gitaar), Gjenganger (gitaar) en Nohr (vocals) – terug boven water mogen komen middels een nieuw werkstuk of een concert reeks. Wij kijken er alvast naar uit!

Luc Ghyselen (90)

Petrichor / Hammerheart

Tracklist: 1. Karsten og Draugen 2. Dauing 3. Sjøormen 4. Deildegasten 5. Skogen 6. Utbyrd 7. Blikkstille vann