Black & Damned: Heavely Creatures

Ondanks alle perikelen rond het corona-virus waren er in 2020 ook wel wat lichtpuntjes. Zo maakten we op de valreep kennis met een nieuw opgestarte heavy metal formatie: Black & Damned. Deze Duitse band werd opgestart door gitarist Michael Vetter en vocalist Roland “Bobbes” Siedel. Verder van de partij, althans op dit eerste full-album, zijn gitarist Aki Reissmann, bassist Ali Gözübüyük en drummer Axel Winkler. Axel Mackenrott zorgde, als gast, voor de keyboard partijen op dit album, terwijl Tommy Laasch voor de achtergrond vocalen zorgt. Dit levert tien traditional heavy metal nummers op indien je voor de vinyl versie kiest, de cd-versie krijgt twee extra nummers. Traditional heavy metal staat voor een stevige basis van drums en bass, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s en doeltreffende vocalen. Dit is alles is hier voor handen en de heren zorgen er dan ook voor dat elk nummer precies in dat afgetekende kader past. Grootste invloeden lijken ons Judas Priest en Accept, en dan vooral omdat vocalist Roland ons soms wat doet denken aan Rob Halford, maar ons ook op tijd en stond doet denken aan Udo. Het zorgt in ieder geval voor een leuk, aangenaam en krachtig luistermoment, dat ons nergens overbluft, maar dat nog wel meer in onze playlist zal opduiken. Toch moet het ons van het hart, dat Black & Damned nog heel wat werk voor de boeg willen ze ooit even hoog scoren als de eerder vermeldde voorbeelden. Maar in een groot land met vele metalheads als Duitsland, kan Black & Damned wel een stevige speler worden. ‘Heavenly Creatures’ is al bij al een mooi visitekaartje van de band, al zullen de heren wel een paar tandjes moeten bijsteken willen ze doorstoten richting internationale top.

Luc Ghyselen (75)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Salvation 2. Liquid Suicide 3. Born Again 4. The Wardress 5. War Is Just Another Word For Hell 6. A Whisper In The Dark 7. The 13th Sign 8. Decide On Your Destiny 9. The World Bleed 10. Dreams To Stay Alive 11. We Are Warriors 12. Heavenly Creatures