Unruly Child: Our Glass House

Hou je van mooi glad gepolijste melodic rock of AOR? Dan zal de naam Unruly Child ongetwijfeld een aantal belletjes doen afgaan. De band ging reeds in 1991 van start ern zorgde voor een goed ontvangen titelloos debuut vooraleer de band er eigenlijk al mee stopte. Niet dat de leden van het collectief – zanger / zangeres Marc(ie) Free, gitarist Bruce Gowdy, toetsenist Guy Allison en drummer Jay Schellen – geen opnames meer maakten, want dat deden ze wel bij verschillende andere bands en heel sporadisch ook onder de naam Unruly Child. Zo noteren we nog slechts twee albums onder de naam Unruly Child tot 2003 (‘Waiting For The Sun’ (1998) en ‘Unruly Child II’ (2003)). Het is pas sinds 2010 dat Unruly Child weer écht actief wordt op platengebied. Nu is ‘Our Glass House’ het vijfde full-album sinds die heropstart. Liefhebbers van het (sub)genre of de band zelf weten eigenlijk reeds vooraf wat ze kunnen verwachten. Mooi opgebouwde songs waar heel melodieus gitaarwerk, knappe rustige en soepele vocalen, een solide basis van bass en drums, én veel opvulwerk met keyboardklanken aan te pas komen. En, hey, daar is absoluut niets mis mee, want er zijn een massa fans die daar voor vallen. Zeker in de V.S. is het genre een graag gezien gast op tal van radiostations. We zijn er dan ook van overtuigd dat een aantal nummers van dit twaalf tracks tellend album gemakkelijk de playlists zullen halen van die stations. In ons eigen landje is het genre minder geliefd bij de radiostations zodat veel bands in dit (sub)genre het moeilijker hebben om door te breken. Unruly Child is er een van en we denken niet dat dit ‘Our Glass House’ daar veel verandering in zal brengen. Zelf vinden we dit nieuwe album een leuke afwisseling met het hardere, steviger en rauwer werk dat we prefereren, maar echte potten zal het niet breken. Daarvoor is de sound van Unruly Child is te gepolijst, te afgelikt, te radiovriendelijk, te mainstream rock gericht. Ja, je hebt het begrepen: we houden meer van ruiger, harder, krachtiger, rauwer, ruwer, donkerder, dreigender, … werk dan van deze typische melodic rock / AOR sound waar we de ene band soms maar met moeite kunnen onderscheiden van de andere.

Luc Ghyselen (68)

Frontiers Records FRCD 1081

Tracklist: 1. Poison Ivy 2. Say What You Want 3. Our Glass House 4. Everyone Loves You When You’re Dead 5. Talked You Out Of Loving Me 6. Underwater 7. Catch Up To Yesterday 8. Freedom Is A Fight 9. The Wooden Monster 10. We Are Here To Stay 11. To Be Your Everything 2020 12. Let’s Talk About Love 2020