Magic Dance: Remnants

Zanger / songwriter Jon Siejka brengt met ‘Remnants’ een derde schijf uit met Magic Dance, zijn solo project die in New York in 2012 het levenslicht zag. Zijn debuut ‘Vanishings’ combineert 80s AOR, pop rock en synth-pop. Toen hij in 2017 samenwerkte met gitaristen Jack Simchak en Tim Mackey, bassisten Mike Peniston en Kevin Krug en drummer Kevin McAdams, had hij al een contract bij Frontiers op zak voor een opvolger, die in 2018 als ‘New Eyes’ zou uitgebracht worden. Meer gitaar, meer richting klassieke AOR à la Survivor en Heart. Maar ook deze keer liet hij zich ook omringen door veel muzikaal talent. Zelf stond Siejka in voor de vocalen, het gitaarwerk en de synthesizers. De melodieuze opener ‘Oh No’ en de opvolger ‘Long And Lost Lonely Nights’ starten met veel gitaarwerk en bevatten telkens vele kleine details, die je luisterbeurt na luisterbeurt ontdekt. Geen idee waarover ‘Zombie Breath Surprise’ gaat, maar de hardere riff waarmee het nummer start zag ik niet aankomen. Best tof, zo’n ruige energie verhoging. Veel melodie maar ook variatie in ‘Cut Me Deep’ en het intense ‘When Your World Comes Down’. Dat de keyboard partijen niet vergeten worden, horen we in ‘Change Your Life’. Het nummer klinkt vertrouwd, al kan ik nu niet direct noemen waar Jon zijn inspiratie haalde. De stevige drumsalvo als intro van ‘I’m Still Holding On’ zet je even op het verkeerde been. Een snuifje sax zorgt voor een verfrissende eindnoot na het stevige gitaarwerk. Opnieuw veel kwaliteit in ‘Changes’ dankzij een laag keyboard die hand in hand gaan met het stevig ritme- en solerend gitaarwerk. ‘Restless Nights’ werd als single uitgebracht. Hier https://www.youtube.com/watch?v=eTfBPLsfT3g&ab_channel=FrontiersMusicsrl kan je de vocalist / gitarist in een Dokken shirt bezig zien. Een knap arrangement dat terecht als uithangbord voor dit album mag gezien worden. Dat de man het ook wat rustiger kan, zonder te moeten inboeten aan kwaliteit, hoor je in ‘Til Your Last Breath’. Bij de intro voelde het nummer Japans aan door de typerende keyboardklanken, maar de rustige stamper zorgt voor een positieve vibe. Afsluiter ‘I Can’t Be The Only One’ is een laatste trip vol keyboard op een gedreven ritmesessie. In dit album is de meer prominentere aanwezigheid van de gitaren een leuk gegeven. ‘Remnants’ is een voortreffelijk en knap album vol AOR melodieuze rocknummers. Het geeft wat je ervan verwacht.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1078

Tracklist: 1. Oh No 2. Long and Lost Lonely Nights 3. Zombie Breath Surprise 4. Cut Me Deep 5. When Your World Comes Down 6. Change Your Life 7. I’m Still Holding On 8. Changes 9. Restless Nights 10. Til Your Last Breath 11. I Can’t Be the Only One