Neal Morse: Jesus Christ The Exorcist (Live At Morefest 2018)

Liefhebbers van progressive rock kennen ongetwijfeld Neal Morse, een artiest die niet enkel voor schitterende composities zorgt, maar ook een verbluffend vocalist is en een enorm getalenteerde multi-instrumentalist (keyboards, gitaar en drums hebben bijvoorbeeld weinig geheimen voor de man). Op zijn indrukwekkende c.v. vinden we o.a. bands als Spock’s Beard, Transatlantic, Yellow Matter Custard, Flying Colors en natuurlijk Neil Morse Band. Daarnaast bekeerde hij zich tot het Christelijk geloof en in die zin mag je zijn werkstuk ‘Jesus Christ the Excorcist’ beschouwen. Deze immense rock opera werd live gebracht op MoreFest in 2018 en deze opnames worden nu door Frontiers Records uitgebracht als 2cd+dvd en als blu-ray. Zo’n zeventig minuten lang is dit voor liefhebbers genieten van progressive rock of rock opera op hoog niveau. Een hele rij van gastvocalisten duiken op om de personen in het verhaal een stem te geven. Daarnaast heb je de band rond Neal Morse zelf, een pak extra muzikanten en een heus koor om alles tot in de perfectie weer te geven. Zelf is ondergetekende niet zo’n fan van live registraties (ik ben er liever in levende lijve bij), maar ik weet wel dat er een pak fans zijn die dat wel smaken. Ook lang uitgesponnen rock opera’s en lange progressive rock albums zijn niet echt mijn ding, vooral omdat er soms heel lange instrumentale passages in opduiken waar de instrumentalisten wel hun klasse en virtuositeit kunnen tonen, maar die soms niet echt een meerwaarde zijn voor het verhaal. Dat heb ik hier dus ook. Al moet ik natuurlijk wel stellen dat elke muzikant en vocalist zijn taak tot in de perfectie uitvoert. Zo zullen fans van Neal Morse, progressive rock en / of rock opera’s het hoogstwaarschijnlijk niet eens zijn met mijn waarderingscijfer. Zij mogen dan gerust wat extra’s bijtellen.

Luc Ghyselen (70)

Frontiers Records FRCDVD 1045

Tracklist: cd1: 1. Introduction 2. Overture 3. Getaway 4. Gather The People 5. Jesus’ Baptism 6. Jesus’ Temptation 7. There Is A Highway 8. The Woman Of Seven Devils 9. Free At Last 10. The Madman Of The Gadarenes 11. Love Has Called My Name 12. Better Weather 13. The Keys To The Kingdom 14. Get Behind Me Satan // cd2: 1. He Must Go To The Cross 2. Jerusalem 3. Hearts Full Of Holes 4. The Last Supper 5. Gethsemane 6. Jesus Before The Council And Peter’s Denial 7. Judas’ Death 8. Jesus Before Pilate And The Crucifixion 9. Mary At The Tomb 10. The Greatest Love Of All 11. Love Has Called My Name (Reprise) 12. Morsefest 2018 End Credits