Voodoo Circle: Locked & Loaded

Een band waar de line-up nu en dan verandert is geen uitzondering. En soms is dat ten goede aan de sound. Zo ook bij Voodoo Circle, die met dit album de bezetting van 2011 terug bij elkaar gehaald heeft. Ten tijde van het album ‘Broken Heart Syndrome’ bestond de band uit meesterbrein, gitarist en hoofdsongwriter Alex Beyrodt ondersteund door drie uitstekende muzikanten, namelijk zanger David Readman (Pink Cream 69), bassist Mat Sinner (Primal Fear, Sinner) en drummer Markus Kullman (Glenn Hughes). Het nieuwe album zou volgens Alex ook afgestemd zijn voor deze bezetting, waardoor de band op zijn sterkst presteert zoals destijds. Een opener die meteen de troeven op tafel gooit, is nooit slecht. Je zit meteen in de juiste stemming. ‘Flesh & Bone’ neemt die rol perfect voor zijn rekening met veel swing en melodie. Er zit veel in de prachtige verwelkoming. Alex had al een aantal nummers in de retro-stijl geschreven nog voor David en Markus erbij kwamen. Deze Led Zeppelin georiënteerde klank is ook in het begin van de plaat hoorbaar. Ze slagen erin om twee muzikale tijdperken met behulp van sequencers en een op Jimi Hendrix geïnspireerde fuzz gitaarsolo met elkaar te mengen. Zelf omschrijven ze het als “vintage met een moderne twist”, wie ben ik om dat tegen te spreken. Ook de daaropvolgende nummers, het iets passievere ‘Wasting Time’ en ‘Magic Woman Chile’ hebben die diepe vibe die zich laat horen in een krachtige melodieuze hybride van hardrock en melodieuze metal. De hammond ondersteunt David’s charismatische stem en Markus’ briljante drumwerk. Alex speelt dit nummer op een double-neck Gibson EDS-1275, een type gitaar die hij, naar eigen zeggen, gekozen heeft door zich te laten inspireren “om het nummer de juiste gitaar te geven zoals het verdient”. Van zodra David met de woorden ‘Lock & Loaded’ de titel van het album uitschreeuwde, begint een tocht die opnieuw vele stijlen kent. Aandachtige luisteraars zullen ook de ‘Yeaah’ horen die Alex op zijn naam kan schrijven, als verwelkoming van het nummer. Je hoort de verleden tijd door de hammond, je hoort een rap-achtige zanglijn die ons midden de nineties schiet, maar toch hoor je ook modernere invloeden er doorheen. Tijdens een interview met Alex kwam ik te weten dat er een video in de maak is voor de titeltrack, maar deze door de pandemie nog niet klaar was. We hebben iets om naar uit te kijken dus. Tijd voor wat groovy rock met ‘Devil With An Angel Smile’, een opengetrokken nummer in de bombastische seventies stijl waar Alex zijn Gretsch ‘White Falcon’ uitgehaald heeft. Voor de liefhebbers is er een lyric video uitgebracht op het YouTube kanaal van het platenlabel AFM-records: https://www.youtube.com/watch?v=wr17zA1UOFQ&ab_channel=AFMRecords. Iets meer klassieker opgevat is ‘Straight For The Heart’, waar je heerlijk kunt doorgaan. Wat me hier opvalt is dat de vocalen van David soms erg in de buurt komen van Carsten ‘Lizard’ Schulz (Domain, Rik Priem’s Prime, …), en dat is voor beide heren als compliment bedoeld. De krachtige onderlaag zorgt voor een stevige verpakking van het nummer. Op het album vinden we twee ballads terug, al zijn deze helemaal niet gelijkaardig. Eerste is ‘Eyes Full Of Tears’, waar traditioneel de vocalist even in de spotlights gezet wordt. Je hoort David op indrukwekkende wijze benadrukken hoeveel diepte zijn stem heeft. Het is onder meer door de meer bluesy aanpak een onmiskenbaar eerbetoon aan Whitesnake. Na de rustperiode start ‘Devil’s Cross’ op als een feniks uit de assen. De trage, mysterieuze intro op keyboard zorgt voor een zwaar geladen nummer. Vergis je niet, voor je het weet zit je toch op de melodie knikkebollend mee te genieten. Nog even wat steviger en meer uptempo werk met een progressief kantje in ‘Trouble In The Moonlight’ voor we bij de tweede ballad komen. ‘This Song Is For You’ doet denken aan ‘Still Got The Blues’ maar met magistrale gitaarsolo en is dus compleet anders met het tragere werk die al gepasseerd is. ‘Children Of The Revolution’ is de afsluiter waar opnieuw de grootsheid van de seventies niet ver weg zijn. Het bleek een verstandige beslissing om de ‘feel en touch’ van Locked & Loaded aan te passen aan de huidige bezetting, want daardoor heeft de band voor een eigen geluid gezorgd dat een perfecte melange is van verschillende invloeden. Dat ze met deze bezetting op hun sterkst waren is ook deze keer gebleken want ‘Locked And Loaded’ is een album vol passie en rock om je vingers van af te likken.

Rocking Klingon (84)

AFM records

Tracklist: 1. Flesh & Bone 2. Wasting Time 3. Magic Woman Chile 4. Locked & Loaded 5. Devil With An Angel Smile 6. Straight For The Heart 7. Eyes Full Of Tears 8. Devil´s Cross 9. Trouble In The Midnight 10. This Song Is For You 11. Children Of The Revolution