The Corona Lantern: Certa Omnibus Hora

The Corona Lantern is een doom / sludge gezelschap uit Tsjechië dat sinds 2014 actief is. In 2015 was een eerste ep een feit. ‘MMXV’ telde twee nummers en werd al vlug opgevolgd door een eerste full-album, het zeven tracks tellende ‘Consuming The Tempest’. En dan niets meer tot het gezelschap vorig jaar de tien minuten durende single ‘Turning Possibly Into Never’. Met een naam als The Corona Lantern mocht een nieuw album in dit corona-jaar natuurlijk niet uitblijven en zie, het viertal – Dima Borovkov (bass), Šimon Hajdovský (drums), Igor Krakhmalev (gitaar) en Daniela “Dahlien” Neumanová (vocals) – is er terug met een tweede full-album dat ze ‘Certa Omnibus Hora’ hebben gedoopt. Het zes tracks tellende werkstuk klokt net onder de vijftig minuten af maar zorgt wel voor een loodzware sound met pakken dreigende vocalen die ons keer op keer volledig over de streep trekken. Daniela heeft een stem als een klok en heeft menig mannelijk collega het nakijken als het aankomt op diepgang en ruwe krachtige dreiging. Maar ook op puur muzikaal vlak mag The Corona Lantern naast, en ja ook boven, een heel pak andere bands in de segment post vatten. Men weet immers de nummers goed op te bouwen zodat een heel krachtig en stevig geheel ontstaat die onze aandacht gemakkelijk weet vast te houden. Loodzwaar en traag op je inwerkende ritmes zijn de eerste vereiste. Soms rekken ze een bepaalde riff erg lang, maar toch komt dit niet als enerverend over, omdat men er meestal voor zorgt dat het repetitieve als ondersteuning wordt gebruikt voor die dreigende loodzware en dreigende stem van Daniela. Wij hebben ons alvast geen seconde verveelt tijdens onze luisterbeurten en kijken er eigenlijk stilletjes naar uit om The Corona Lantern eens live aan het werk te zien (te horen). Volgens onze info wordt het viertal dan versterkt met een tweede gitarist (Tonda Smrčka) zodat de sound nog voller en nog zwaarder, maar ook nog lager kan klinken. Hoe dan ook, ‘Certa Omnibus Hora’ van The Corona Lantern is een mooie aanvulling op elke collectie doom / sludge.

Luc Ghyselen (85)

Metalgate Records

Tracklist: 1. As Wide Eyes Travel 2. Through This Swamp Of Oblivion 3. Up The Last Hill 4. Hours Between Heartbeats 5. Make Me Forget 6. The Truth And Its Will