Cro-Mags: 2020 (ep)

Rond de legendarische hardcore band Cro-Mags is het bijzonder lang héél erg stil geweest hetgeen onder meer te maken had met een juridisch dispuut tussen oprichters Harley Flanagan enerzijds en John Joseph en Mackie Jayson anderzijds. Één en ander werd uiteindelijk toch geregeld en zie, Harley Flanagan liet in juni met ‘In The Beginning’ een langverwacht zesde full-album van Cro-Mags op de mensheid los. Nauwelijks een half jaar later is met de ep ‘2020’ al nieuw werk te beluisteren. Met een titel als ‘2020’ moet je niet bepaald ver kijken waar de inspiratie vandaan kwam. Flanagans thuisbasis New York is immers één van de steden in de VS waar corona behoorlijk lelijk huis heeft gehouden. Cro-Mags is nooit een band geweest die binnen de lijntjes kleurde maar op deze ep komen ze nóg meer dan anders onverwachts uit de hoek. Zo is de zang duidelijk ondergeschikt. Opener ‘Age Of Quarantine’ is bijna een instrumentaal nummer te noemen. De zang beperkt zich quasi tot een uitroep van de titel. Op titeltrack ‘2020’ is er iets meer zang te ontwaren maar dit valt eigenlijk in het niets bij de loodzware gitaren en het beukwerk van de drums. Pas bij het volgende nummer ‘Life On Earth’ kunnen we spreken over het meer pure hardcorewerk. De bas neemt hier een prominente rol voor zijn rekening. Een zalig rauw en keihard nummer. ‘Violence And Destruction’ opent heel erg rustig met een welhaast jazzy sfeer die pas na pakweg een minuut overgaat in bruut geweld. ‘Chaos In The Streets’ sluit hier vloeiend op aan met een al even agressief geluid, terwijl afsluiter ‘Cro-Fusion’ volledig instrumentaal is en het klinkt behoorlijk funky. Kortom, ‘2020’ is vanzelfsprekend onmiskenbaar een hardcore mini-album maar niet zo puur en direct als je zou verwachten. Er zitten onverwachte elementen in die het voor ons een zeer boeiend geheel maken. Exact twintig minuten en twintig seconden lang nemen Harley Flanagan en de zijnen je mee op een tocht die klinkt zoals 2020 aanvoelt en dat is doorgaans rauw, destructief en hard maar met hier en daar een zweem van lichte opflakkering én weemoed. Corona levert tussen alle miserie ook mooie dingen op en deze ‘2020’ van Cro-Mags is er daar eentje van.

K.H. (86)

Mission Two Entertainment

Tracklist: 1. Age Of Quarantine 2. 2020 3. Life On Earth 4. Violence And Destruction 5. Chaos In The Streets 6. Cro-Fusion