Ellende: Triebe (ep)

Ellende heeft Graz, Oostenrijk als thuisbasis van alwaar L.G. zijn visie op een mix van ambient en post black metal sinds 2011 de wereld in stuurt. Met ‘Triebe’, een drie tracks tellend werkstuk, presenteert hij ons zijn nieuwe ep. De man heeft sinds de opstart van dit project al heel wat inspiratie gevonden want na drie full-albums en twee eerdere ep’s is dit zijn zesde werkstuk. Een klein halfuur lang wordt je hier meegevoerd op zijn muzikale trip waarbij enkel drummer P.F. ook mee werkte aan deze totstandkoming (L.G. zorgt immers ook zelf voor het artwork). Die voert je van heel rustig en kalm tot enorm krachtige en dreigende momenten mee zodat je van de ene moment op het andere in een andere sfeer modus wordt onder gedompeld. Vernieuwend is het allemaal niet, maar het werkt wel. Soms wordt je bijna in slaap gewiegd door een rustgevend moment, om dan vrij brutaal en agressief wakker te worden geschud door intens en furieus zwartgeblakerd metal geweld met bijpassende vocalen. Het is natuurlijk dankzij de wisselwerking tussen die uitersten dat je geboeid blijft luisteren. Wij verkiezen de felle erupties aan kracht en dreiging boven de rustiger instrumentale momenten, maar beseffen maar al te goed dat beide uitersten elkaar nodig hebben om tot dit resultaat te komen. Zodoende levert Ellende een goed, zij het genre gebonden, nieuw werkstuk af die bij liefhebbers in de smaak zal vallen.

Luc Ghyselen (75)

AOP Records

Tracklist: 1. Triebe II 2. Weltennacht 3. Zwischen Sommer und Herbst