Powerstroke: The Path Against All Others

Met ‘The Path Aagainst All Others’ is het Belgische Powerstroke aan een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale geschiedenis toe. De band ontstond in 2007 en brengt een mix van groove metal, death metal en thrash metal. Voor dit nieuwe album deden ze beroep op een paar gasten om hun sound nog iets ruimer te maken. Het korte instrumentale ‘War In Heaven’ mag openen en is een intro zoals we die al vaker hebben gehoord: het zet je aan om te gaan luisteren. Met ‘By My Command’ bleven we toch wat op onze honger zitten: we hadden immers meer brutale, meer agressieve vocalen verwacht en die komen er niet aan te pas. Integendeel de cleane zang klinkt ons wat te braaf. Dit wordt recht getrokken tijdens ‘The Awakening’, al komt die cleane zangstem ook nog om de hoek kijken en nee, dan klikt het niet erg met onze gedachtengang. Idem voor het gedreven en energiek klinkende ‘An Honest Decay’ dat, net als de andere tracks, een heel melodieuze gitaarsolo bevat. En terwijl de heren steevast kiezen voor krachtige structuren met aandacht voor de nodige melodie blijken de zo goed als steeds weerkerende cleane vocalen, naar onze smaak, steeds de spelbreker te zijn. Dat gaat immers zo maar verder gedurende het volledige album. Tijdens ‘Babalon’ en ‘Dying Vein’ komt Nornagest (Enthroned) een stukje meebrullen en dat horen wel een stuk liever. Ook Tim Eiermann (GUT) is te horen op ‘Babalon’, maar ook op ‘Shadowland’. Die laatste is samen met ‘Babalon’ en ‘Dying Vein’ de track die er voor ons bovenuit steekt. Nog twee gasten komen langs tijdens het opnieuw opgenomen akoestische ‘Until The Fat Lady Sings’. Slongs (die in Vlaanderen wereldberoemde rap en hiphop zangeres) en Stef Bos (die vooral bekendheid geniet bij liefhebbers van Nederlandstalige pop nummertjes) doen hun stinkende best, maar ons laat het eerder koud. Ons eindoordeel is misschien wel (te) hard voor de heren van Powerstroke die een heel genietbaar geluid neerzetten, maar we missen vocale kracht. Of misschien hebben we ons niet goed genoeg uitgedrukt: we vinden de passages met cleane zang niet krachtig genoeg, net alsof een vuil of donker randje ontbreekt.

Luc Ghyselen (70)

Graviton GRAV 00042

Tracklist: 1. War In Heaven 2. By My Command 3. The Awakening 4. An Honest Decay 5. Tearcollector 6. Moonlight Tribe 7. Legacy of Life 8. Babalon 9. Shadowland 10. Dying Vein 11. Path Against All Others 12. Until the Fat Lady Sings