Verglas Sanglant: Tempête de Tourments (ep)

‘Tempête de Tourments’ is de debuut-ep van het uit Montréal, Quebec, Canada afkomstige black metal gezelschap Verglas Sanglant. Zes tracks serveert het gezelschap ons hier en daarvan mag ‘Intro’ het schijfje starten. Je krijgt een weemoedige, of misschien beter naargeestige openingsfase te horen die eigenlijk niets los laat over het kunnen van de band zelf. Dat komt er pas met het titelnummer, een gedreven en energiek klinkend stukje zwartgeblakerde herrie waar koude dreiging en pakken duisternis met elkaar in de clinch gaan voor het overwicht. De vocalen zitten, wat ons betreft, iets te ver in de mix verborgen. Een korte break zorgt voor wat rust tussen het toch wel furieuze geweld. De toon lijkt gezet want ook ‘Ère de Glaciation’ is zo’n energiek en gedreven stuk zwartgeblakerd geweld dat, naar onze mening opnieuw, net wat beter geproducet klinkt dan het titelnummer. Van een track met als titel ‘Interlude’ weet je al vooraf dat het black metal geweld achterweg zal blijven. Dit is ook hier het geval. Je hoort een huilende wind, wat geknetter van vuur en een akoestische gitaar die heel even wat verstoord worden door klokkengelui. Met ‘Ataraxie’ komen we terug bij de “normale” sound van de band. Deze track is minder gedreven en energiek en doet ons minder dan de eerste twee volwaardige nummers van deze schijf. Iets meer dan acht minuten duurt deze track en we betrappen er ons op dat onze aandacht toch lijkt af te dwalen. De afsluiter is weer wel een energiek en gedreven stukje zwartgeblakerd geweld en dat ligt ons toch beter. Toch moeten we stellen dat Verglas Sanglant nog werk voor de boeg heeft, willen ze ons van de sokken blazen. De heren spelen, naar onze smaak, ook iets te veel op safe, zodat we eigenlijk vrezen dat deze ep enkel voor de fans van de band zal weggelegd zijn. We zijn tevreden dat we dit een kansje hebben gegeven, maar op veel draaibeurten zal het schijfje toch niet meer hoeven te rekenen.

Luc Ghyselen (66)

Independent Release

Tracklist: 1. Intro 2. Tempête de Tourments 3. Ère de Glaciation 4. Interlude 5. Ataraxie 6. Haine & Pestilence