Sorcier Des Glaces: Un Monde De Glace Et De Sang

Nog dagelijks ontdek ik “nieuwe bands” en dat terwijl ik ondertussen toch al zo’n tien jaar lang pakken reviews schrijf. Mijn nieuwste “ontdekking” heet Sorcier Des Glaces, een Canadees duo dat al sinds 1997 actief is en zich ophoudt in kringen van black metal. Alhoewel, de twee leden van deze band / project – Luc Gaulin (drums) en Sébastien “Roby” Robitaille (vocals, gitaar, bass) – zijn ook actief in andere bands. Met Passage zorgt men voor melodic doom metal en met Moonlyght kiest men voor progressive metal met folk invloeden. Dit om maar heel even aan te geven dat dit duo muzikaal heel actief is. Deze ‘Un Monde De Glace Et De Sang’ – een titel die je ook kan aanwenden als subtitel bij de befaamde reeks ‘Game Of Thrones’ – is ondertussen het achtste full-album van deze twee heren. En ik ben gewoonweg verkocht! Dit is hoe ik mijn portie black metal het liefst geserveerd krijg. De heren nemen geen blad voor de mond, hebben geen intro, geen studieronde of aanwijzing nodig om meteen volle gas vooruit te gaan. Opener ‘Crossing The Haunted Forest’ is er meteen “boenk, op” zoals we zeggen. Een furieus zwartgeblakerd nummer met een immens gedreven en energiek tempo, koude dreigende vocalen, blastbeats die je om de oren vliegen, riffs die al even energiek meewerken, … kortom je krijgt al meteen een zinderend en opwindend spektakel aangeboden en …, wat meer is, je voelt dat ook de rest van het album dik in orde zal zijn. En of Sébastien nu zijn zwartgeblakerde gal spuwt in de taal van Molière of in de Engels taal: het maakt geen zier uit, telkens is dit even doordacht, even kil en even dreigend. Gelukkig weten de heren ook wat variatie is en er komen soms pareltjes langs van rust – check bijvoorbeeld de intro voor het titelnummer waar de ijspegels groeien terwijl je zit te luisteren – om dan even energiek en furieus verder te gaan als men kalm van start ging. Elk nummer opnieuw weten de heren me volledig te overtuigen. (ook hun versie van Necromantia’s ‘The Warlock’ is meer dan dik in orde). Dankzij de variatie in ritmes, tempo’s, dreigende kracht, en taal gebruik houdt dit werkstuk me net iets meer dan één uur lang aan de speakers gekluisterd. Dit is absolute top in mijn zwartgeblakerde metal encyclopedie. Meer wil ik hier niet over vertellen, want ik moet dringend op zoek naar eerder werk van Sorcier Des Glaces. Zelf indien die maar half zo goed klinken als dit werkstuk is dat nog steeds veel beter dan wat een pak andere bands afleveren. Liefhebbers van black metal die Sorcier Des Glaces ook nog niet kennen: dit is een uitgelezen kans.

Luc Ghyselen (96)

Obscure Abhorrence Productions

Tracklist: 1. Crossing the Haunted Forest 2. Night-Dark Winds of Evil 3. La couronne des mille hivers 4. Un monde de glace et de sang 5. (Return to the) Primitive Grandeur 6. The Warlock 7. L’éternelle majesté des montagnes (partie II) 8. La couronne des mille hivers (partie II)