Strydegor: Isolacracy

Terwijl het rotjaar 2020 stilaan tot een eind komt, proberen een aantal bands er toch nog iets van te maken. Zo ook het Duitse Strydegor dat met deze ‘Isolacracy’ haar vierde langspeler dropt. Wat me direct wist aan te trekken was de albumcover inclusief pestmasker. “Passend”, dacht ik en meteen was ik benieuwd wat dit kwartet te bieden had. Helaas bleef ik na deze plaat meerdere keren te beluisteren achter met een gemengd gevoel. De melodische death metal die deze heren brengen heeft zeker sterke momenten en strakke riffs die me bij momenten deden denken aan het betere werk van In Flames of bij ‘Innocence Corroded’ zelfs aan As I Lay Dying. Het gitaarwerk is strak en melodisch bij momenten, hoewel ik de toon zelf zeer generisch vind zoals die terug is te vinden op tal van andere albums. Op de solo’s valt niets aan te merken en de drums en bas zorgen voor een strakke ritmesectie. Het probleem dat ik heb met dit album is dat ik niets bijzonder hoor dat niet al honderden keren eerder is gedaan. Daarnaast levert de zanger verdienstelijk werk met zijn growls en screams, maar ook hier niets bijzonder. De cleane zang is voor mij echter een afknapper gezien ik deze maar magertjes vind. Helaas is zo’n vijftig procent van het album clean gezongen dus had ik even pech. Een laatste struikelblok voor mij waren de teksten zelf: “is Am I dreaming, Am I dreaming or is it a dream in a dream?” zoals in ‘Lucid’ om er maar eentje te noemen. Niet echt het meest diepe dat ik al heb gehoord de laatste tijd. Deze plaat is muzikaal gezien zeker en vast verdienstelijk en bij momenten top. Zoals boven aangehaald is het wat mij betreft allemaal iets te lang uitgetrokken en haakte ik zelf af op de zang en lyrics. Voor mensen die op zoek zijn naar een licht verteerbare hap kan ik deze zeker aanraden, maar lang zal deze ‘Isolacracy’ niet in mijn geheugen blijven hangen.

Nathan Mussche (65)

MDD Records

Tracklist: 1. Beware The Beast Man 2. Innocence Corroded 3. Lucid 4. Stars And Strife 5. World In Your Hands 6. Into The Unknown 7. Escape 8. Enemy:Inside 9. As April Slowly Fades 10. Oceans