Tungsten: Tundra

Het Zweedse Tungsten is klaar met een tweede full-album. Tungsten is ontstaan nadat drummer Anders Johansson (o.a. Hammerfall, Manowar, Yngwie J. Malmsteen’s Rising Force) en zijn zonen Nick (gitaar) en Karl (bass, keyboards, screams) toen die twee laatsten Anders een pak composities lieten horen waaraan ze aan het werken waren. Vader was meteen te vinden voor de nummers en al vlug werd vocalist Mike Andersson bij het project betrokken. ‘We Will Rise’, het eerste full-album kwam er vorig jaar aan. Door toedoen van het corona virus kon Tungsten dat album niet echt promoten via live concerten. Het viertal besloot dan maar werk te maken van een tweede full-album en ziehier het resultaat. ‘Tundra’ telt elf tracks waar melodie en kracht worden samengebundeld tot een heel aanstekelijk en vlot in het gehoor liggend geheel. Zelf vinden de heren dat het geheel iets donkerder klinkt dan het debuut, terwijl de nummers ook een meer episch gevoel uitstralen. Wat het eerste betreft: daar zijn we nog niet echt van overtuigd en dat zal waarschijnlijk wat van je gemoed afhangen. Wat betreft het iets meer episch gevoel: daar kunnen wij hen in bij treden. Op tekstueel vlak zoeken de heren het bij “de tijd”, een begrip waar je natuurlijk vele kanten mee op kan en Tungsten riep ene “Volfram” in het leven. Hij is de man op de covers van de albums en hij kan zowel in de tijd, als in de ruimte, als in een andere dimensie reizen. Voldoende stof dus voor deze fictieve persoon, die trouwens ook nog de wachter van tijd en evenwicht blijkt te zijn, om voldoende verhalen rond uit te tekenen. En doet dit viertal hier op een schitterende manier. Elke track krijgt de nodige aandacht en wordt dan ook mooi opgebouwd en uitgewerkt. Drums en bass zorgen voor het heel solide maar ook soepele fundament. Gitaar en keyboards verdelen hun aandacht in opbouw en solo’s, terwijl de vocalen van Mike hier perfect op aan sluiten en ons keer op keer weten te overtuigen dankzij zijn souplesse in zowel de steviger nummers als in de eerder zachtere nummers. Want ook op dat laatste vlak zorgt Tungsten voor heel wat variatie, al blijft melodie centraal staan. Het geheel klinkt ondanks de vele platgetreden paden in het melodic metal (sub)genre fris en aanstekelijk. En alhoewel er geen van de nummers echt bovenuit steekt, durven wij het op krachtige drumpatronen steunende ‘Divided Generations’ als eerste van de klas aanduiden. Liefhebbers van het (sub)genre doen er dus goed aan om deze ‘Tundra’ van Tungsten een kans te geven. Waarschijnlijk zullen ze dan ook op zoek gaan naar het debuut van het viertal.

Luc Ghyselen (82)

Arising Empire

Tracklist: 1. Lock And Load 2. Volfram’s Song 3. Time 4. Divided Generations 5. King Of Shadows 6. Tundra 7. Paranormal 8. Life And The Ocean 9. I See Fury 10. This Is War 11. Here Comes The Fall