FireForce: Rage Of War

‘Rage Of War’ is het vierde full-album van het Belgische heavy metal gezelschap FireForce. Deze band ontstond in 2008 en zorgt steeds opnieuw voor degelijke full-albums ondanks de talrijke wisselingen in de line-up zodat Erwin Suetens (gitaar) de enige is die alle wijzigingen in die zin overleefde. Dat hij ook instaat voor het leeuwendeel van zowel de nummers als de teksten is natuurlijk een teken aan de wand, want qua muzikale stijl is er nog niet zo veel gewijzigd bij de band. Ook op ‘Rage Of War’ tekent hij voor zowat alle tracks. Erwin wordt op dit album omringd door drummer Christophe De Combe, bassist Serge Bastaens en vocalist / gitarist Matt Asselberghs. Het viertal laat zich hier opnieuw van zijn sterkste kant zien: gedreven en energiek klinken de twaalf tracks op dit album zoals we van de band gewoon zijn. Noem het power metal of heavy metal of zelfs combat metal zoals de band het graag zelf omschrijft, feit is dit deze tracks kracht aan melodie koppelen en daar nog een portie aanstekelijkheid aan toevoegen. Vooral in de zanglijnen, want vele refreinen zijn op slag mee te brullen. Voor deze ‘Rage Of War’ kiest het gezelschap voor twee verschillende uitgaves. De cd-versie telt twaalf track, terwijl de vinyl versie het moet stellen met tien nummers waarvan er eentje (‘Tale Of The Desert King’) zelfs niet op cd-versie prijkt. De drie nummers die je op de cd-versie terug vindt en niet op de vinyl-versie zijn: ‘Blood Judge’, ‘Rats In A Maze’ en ‘A Price To Pay’. Welke versie je nu verkiest, voor een ding staat FireForce wel garant: je een tijdlang zorgeloos metal plezier af leveren met krachtige nummers waarin ook pakken melodie sluipt. Je kan je headbangend uitleven of een aardig potje luchtgitaar neerzetten of gewoonweg uit volle borst meebrullen met al het aanstekelijke geweld dat uit de speakers knalt. Zo’n twee jaar na het laatste werkstuk, de ep ‘The Iron Brigade’, lijkt FireForce klaar te zijn voor hun volgende uitbarsting van oorlogswoede.

Luc Ghyselen (78)

Rock Of Angels Records ROAR 2101

Tracklist cd: 1. Rage Of War 2. March Or Die 3. Ram It 4. Firepanzer 5. Running 6. Forever In Time 7. 108-118 8. Army Of Ghosts 9. Rats In A Maze 10. A Price To Pay 11. From Scout To Liberator 12. Blood Judge