Human Fortress: Epic Tales & Stories Untold

‘Epic Tales & Stories Untold’ is het nieuwe dubbel-album van het Duitse power metal gezelschap Human Fortress. Echt volledig nieuw is het materiaal op deze dubbelaar niet, want je krijgt immers een heel pak geremasterde versies van eerder uitgebrachte nummer te horen (het volledige tweede schijfje). Ook op het eerste schijfje van dit album krijg je een paar nieuwe nummers te horen, maar evengoed een paar niet uitgebrachte nummers en een paar moeilijk te vinden tracks. Of je, als fan zijnde van de band, dit album dan ook nog aan je collectie moet toevoegen, zal er hoogstwaarschijnlijk van af hangen wat je al allemaal op de planken hebt liggen van deze band. Natuurlijk zullen de échte fans niet twijfelen en ook dit werkstuk aan hun collectie toevoegen. Zo kunnen die meteen gaan vergelijken met de originele versies. Liefhebbers die nog niets op de planken hebben liggen van dit in 1999 opgestarte melodic power metal gezelschap, krijgen hier in één klap drieëntwintig nummers te horen die aantonen hoe Human Fortress zich muzikaal ontwikkelde. Eigenlijk valt er dus niet zoveel nieuws te vertellen over deze dubbelaar die melodic power metal fanaten zowat blindelings aan hun collectie kunnen toevoegen. De verschillende incarnaties van Human Fortress zorgde doorheen de muzikale carrière van deze band er immers steevast voor melodie gekoppeld werd aan kracht en dat zorgde keer op keer opnieuw voor meestal aanstekelijke nummers. Dat de heren ook niet bang waren / zijn van ballades bewijzen ze hier o.a. met het gevoelige ‘Free’ waar strijkers zowaar de boventoon voeren. Voor de rest kleurt Human Fortress mooi tussen de lijntjes van het (sub)genre. Dat betekent dus een basis van bass en drums, krachtige riffs, melodieuze solo’s en heel goede, krachtige maar melodieuze vocals. En dat brengt ons terug bij het begin van deze review: moet je al dan niet dit album aan je collectie toevoegen? Het zal dus duidelijk afhangen van wat je in de collectie hebt van Human Fortress en hoe hoog je dit gezelschap inschat. Wij zouden toch zeggen: ga ervoor (zeker als je liefhebber bent van melodic (epic) power metal.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records

Tracklist: cd 1: 1. The Grimoire 2. Disappear In Dark Shadows 3. Vain Endeavour 4. Free 5. Fernweh 6. We Are Legion (Gus Version) 7. Cruel Fantasy 8. Pray For Salvation (Orchestral Version) / cd 2: 1.Lord Of Earth And Heavens Heir (Edit Version) 2.The Dragons Lair 3.Defenders Of The Crown 4.Border Raid In Lions March 5.Gladiator Of Rome (Part 1) 6.Gladiator Of Rome (Part 2) 7.Wasted Years 8.The Chosen One 9.Dark Knight 10.Thieves Of The Night 11.Rise Or Fall 12.Thrice Blessed 13.Lucifer’s Waltz 14.Surrender 15.Thunder