Viking Queen: Hammer Of The Gods

Je krijgt een promo toegestuurd met o.a. de woorden “Viking Queen” en “Hammer Of The Gods”: dan gaat mijn hartje spontaan een beetje sneller slaan, want dat schept verwachtingen. Bij ondergetekende is dat dan minimaal Viking metal met een schitterende vrouwelijke stem , en als het even kan – dromen mag toch? – met knappe teksten over de Noorse mythologie. Echt goed zit je dan niet met deze ‘Hammer Of The Gods’ van Viking Queen. Ja, Viking Queen is een Noorse band met vrouwelijke vocalen. En ja, de teksten raken wel de Noorse mythologie aan. Maar de verwachtingen worden niet echt ingelost. Neem nu de opener: ‘Hammer Of The Gods’ opent met een krakende donderslag, stevige drums en een zanglijn die gepikt is uit de catalogus van Dio, maar dan bijlange na niet zo intens, gedreven of energiek gebracht. De vrouwelijke stem is oké, maar wordt ook overstemd door extra stemmen. ‘Empire Of Death’ volgt en zorgt voor een iets minder gepikte sound en ja, een paar Noorse Goden – Thor en Odin – worden vermeld. Maar dat is bijlange niet voldoende om ons over de streep te trekken. Met ‘Knives Through My Heart’ krijg je een ballade die de traditionele heavy metal clichés niet uit de weg gaat. Opnieuw missen we iets in de stem van de zangeres, terwijl ook nu weer backing vocalen soms de overhand nemen. Met “goed en zeemzoet” kunnen we nog wat leven, maar met een opeenstapeling van clichés toch een stuk minder. ‘Blood Of The Viking’ dan maar. Dit is een iets krachtiger nummer, maar raakt ons weer niet. Ons “Viking Blood” krijgt het er in ieder geval niet warm van. We proberen het opnieuw met ‘Trail Of A Viking’, maar opnieuw blijven we op onze honger zitten, al krijgt het nummer wel een mooie gitaarsolo mee. ‘Swords And Dragonheads’ dan maar … Maar opnieuw moeten we vaststellen dat ook deze track er een is waar de clichés er van af druipen. De overige tracks – ‘Going Nowhere Fast’, ‘Can’t stand The Pain’, ‘Sunstone’ en ‘Warriors Last Stand’ – blijken in hetzelfde bedje ziek. We krijgen veel te weinig kracht, veel te weinig spanning en zijn nog steeds op zoek naar de bezieling. Nee, wij raden Viking Queen aan om de volgende keer met een spannend album naar buiten te komen. Een waar “ballen” aan zitten en waar men de clichés achterwege laat.

Luc Ghyselen (40)

Dr Johns Surgery Records

Tracklist: 1. Hammer Of The Gods 2. Empire Of Death 3. Knives Through My Heart 4. Blood Of The Viking 5. Trail Of A Viking 6. Swords And Dragonheads 7. Going Nowhere Fast 8. Can’t Stand The Pain 9. Sunstone 10. Warriors Last Stand