Iced Earth: Iced Earth

Dit jaar viert Iced Earth de dertigste verjaardag van hun allereerste full-album. Het titelloze album sloeg meteen heel goed aan en Iced Earth was vertrokken voor een heel knappe trip doorheen heavy metal landschap die nog steeds verder gaat. Iced Earth ging in 1988 van start maar kende reeds een voorgeschiedenis die ons terug voert naar 1984. Eerst als The Rose, al was dat gegeven maar een kort leven beschoren, want in 1985 werd de naam Purgatory gebruikt, om dus in 1988 de huidige naam Iced Earth aan te nemen. Het acht tracks tellende debuut werd in november 1990 op de markt gebracht. Gene Adam (vocals), John Schaffer (gitaar), Randy Shawver (gitaar), Dave Abell (bass) en Mike McGill (drums) gaven er meteen een stevige lap op en hun traditioneel klinkende heavy metal sloeg aan. Zelf horen we invloeden van een pak hele groten uit die periode. We willen daarvoor Iron Maiden maar vooral Judas Priest aanhalen. Dit om maar aan te geven dat de lat meteen hoog werd gelegd. Het zorgde er in ieder geval voor dat de naam Iced Earth al vlug gemeengoed werd bij heavy metal fanaten en dat de weg naar meer succes open lag. Daar maakte Iced Earth dankbaar gebruik van, want een pak wisselen in de line-up en wat wijzigingen in de sound (power metal en ook thrash metal maakten hun opwachting) konden de populariteit van dit gezelschap niet drukken. Wie het debuut van de band dus om een of andere reden miste, krijgt nu een herkansing met deze geremasterde versie. Dit is traditional heavy metal op zijn best van een band die toen nog veel te bewijzen had, maar ondertussen alle verwachtingen heeft ingelost. Rest ons enkel de vraag wanneer we nieuw werk van Iced Earth kunnen verwachten.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Iced Earth 2. Written On The Walls 3. Colors 4. Curse The Sky 5. Life And Death 6. Solitude 7. Funeral 8. When The Night Falls