Scavenger: Backslider (single)

Scavenger, een band met een verleden en sedert een tijdje ook met een toekomst. Voor zij die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Het begon allemaal in 1980 toen een aantal jongeren besloten een metal bandje op te richten met de naam Deep Throat. In 1984 veranderde de band van naam door toedoen van een andere band die de naam Deep Throat claimde. Er werd gekozen voor Scavenger. De band bracht een demo uit en tekende bij Masoleum voor drie platen. Masoleum stopte kort na het uitbrengen van het debuut ‘Battlefields’. Wat er veelbelovend uitzag zakt plots als een pudding in elkaar en Scavenger hield het voor bekeken in 1986. Niets liet uitschijnen dat de naam ooit nog zou herrijzen. Maar in 2017 werd er dan toch besloten het nog eens te proberen. De line-up werd een mix van oudgedienden en nieuwe leden. Zanger Jan Boeken was er niet meer bij, wel nog Luc Ebinger (drums) en Marc Herremans (gitaar). Voor de positie als zanger werd gekozen voor Tine Callebaut. Ondertussen is de line-up opnieuw lichtjes gewijzigd met de komst van Vincent De Laat (basgitaar) en Gabriël DS (drums). Zodoende telt Scavenger geen enkel origineel lid meer, maar laat dat de pret zeker niet bederven. Integendeel, want net nu komt Scavenger met het eerste wapenfeit van de nieuwe bezetting in de vorm van single ‘Backslider’. Ik maakte gewaag van toekomst en die is er zeker op basis van de twee nummers op deze single. Normaliter zijn we geen voorstanders van besprekingen van singles bij MUSIKA, maar voor Scavenger maken we graag een uitzondering. Tine moet het maar één vragen en hupsake het is in de sacoche. Zijn we dan bevooroordeeld? Misschien een beetje, maar laat ons duidelijk zijn: “bij MUSIKA moet je elk puntje verdienen”. De A-kant, zo je wil heet ‘Backslider’ en is een schot in de roos. Ik kreeg al onmiddellijk een goed gevoel zoals je bij de echte goeie eighties metal singles krijgt. De productie en de arrangementen mogen er zijn, maar de twee zaken die eruit springen zijn enerzijds de drive die achter de muziek zit en anderzijds de behalve schitterende zang van Tine ook het eigen karakter van haar stem. Ik ben geen stemcoach, maar wat Tine hier neerzet, daar doe ik toch mijn hoed voor af. En het wordt nog beter. Je moet alleen maar van kant veranderen en naar ‘Redhot’ luisteren. Eerst denk je dat er een slow aankomt ala Scorpions maar gelukkig ondergaat het nummer plots een metamorfose en openbaart het zich als mid-tempo rocker. Ergens in het nummer zingt Tine; “She’s coming for you”. Ik kreeg er kippevel van. Ik hoop echt dat ze Scavenger asap een plaatsje geven op een festival als Keep It True, Bang Your Head of zelfs op een kleiner podium op Wacken of Summerbreeze. Eerlijk gezegd, ik wist dat de band klasse had en Tine een topzangeres is met net dat ietsje extra, maar dit zag ik niet aankomen. Dat ze maar geen overhaaste beslissingen nemen en kritisch zijn voor zichzelf, dan denk ik dat een heel goed album zit aan te komen. Watch out! Tine, she’s coming for you!.

Frederik Blieck (89)

Independent Release

Tracklist: A. Backslider B. Redhot