Malakhim: Theion

‘Theion’ is het eerste full-album van het Zweedse Malakhim, een black metal ensemble dat in 2016 van start ging en reeds voor een demo, een ep én een live album zorgde. Op deze ervaringen verder bordurend, komt het kwintet er nu aan met dit acht tracks tellend full-album debuut. Malakhim staat voor onvervalste pure black metal en dat uit zich in krachtige tracks waar agressie, brutaliteit, dreiging én melodie een zinderend geheel vormen. Voor echte vernieuwingen ben je bij Malakhim aan het verkeerde adres, indien je houdt van kille dreiging verpakt in duisternis, zit je wel goed bij het vijftal. Vanaf opener ‘There Is A Beacon’ draait het gezelschap de hendel open en krijg je een furieus stuk zwartgeblakerde herrie over je heen gekieperd. Gelukkig zorgen de heren ervoor dat er wat wisselingen in tempo, ritme en kracht langskomen die voor de nodige variatie zorgen zodat het album nergens verveelt. Miskleunen zijn in de verste verte niet te bespeuren, echte hoogvliegers ontdekken we hier echter ook niet. Maar liever zo, dan een album met een paar heel hoge toppen en een pak diepe dalen. Nu krijgen we op gebied van kwaliteit een constant niveau aangeboden dat ons naar meer doet smaken. En die kwaliteit blijven de heren gemakkelijk hoog houden tot en met de afsluitende klanken van het titelnummer waarmee dit iets meer dan veertig minuten durend stuk donker en dreigend geweld afsluit. Malakhim is nog niet echt een naam die klinkt als een klok, maar misschien is dit full-debuut daar wel de aanzet voor. Het enige wat de heren daarvoor nog echt missen, is een track die er met kop en schouders bovenuit steekt, zonder dat het algemene niveau zakt. Maar misschien is dit album reeds genoeg om door te stoten richting top in het (sub)genre. Wij zijn alvast overtuigd dat het kan voor Malakhim: ‘Theion’ is daar alvast een mooi uitgewerkt voorbeeld van.

Luc Ghyselen (90)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. There Is A Beacon 2. Merciless Angel Of Pestilence 3. Slither O Serpent 4. Chalice Of Ruin 5. His Voiceless Whisper 6. Hammer Of Satan 7. The Splendour Of Stillborn Stars 8. Theion