Alltar: Live At Ceremony Of Sludge

Alltar is een sludge metal band die deze muziekstijl overgiet met ingrediënten van doom sinds 2016. Doom elementen op hun debuut, ‘Hallowed’ in 2019, bewezen op een eenzame hoogte te staan soleren wat die kruisbestuiving tussen beide uitersten betreft. Met ‘Live At Ceremony Of Sludge’ brengt de band nu een live album uit. Een live album is pas echt geslaagd als je met de ogen gesloten je midden in de menigte voelt vertoeven, en net als iedereen om jou wordt weggeblazen door de verschroeiende sound en oorverdovende vocalen die aanvoelen alsof ze uit die diepste putten van de Hel komen. Of de band erin slaagt om ons ook datzelfde gevoel te geven in de huiskamer vroegen we ons dan ook af? Na een dreigende intro, stelt de band zich voor en zijn we vertrokken voor een knetterende sludge / doom show die de haren op je armen doet recht komen van angst. Dat is in grote mate te danken aan het feit dat Alltar zo een band is die bijzonder intensief te werk gaat waardoor je ook in je huiskamer wordt meegezogen in het griezelverhaal dat voor je ogen verschijnt. Met ‘Arcana’ haalt de band het onderste uit de kan, om na een korte interlude, weer de registers compleet open te trekken voor een dikke acht minuten lang. ‘War Altar’ zorgt ook nu weer voor een aardverschuiving in de huiskamer, althans zo voelt de snijdende spanning aan die Alltar tentoon spreidt. Het fijne is dat de band perfect voelt wanneer ze het tempo moeten opdrijven, of net even afremmen binnen uiteraard die donkere doom atmosfeer. De song ‘War Altar’ doet ons een beetje denken aan Black Sabbath. Maar eigenlijk beschikt deze band over een eigen smoel, zoveel is duidelijk. En dat zetten ze over de hele lijn in de verf. Na weer een korte ‘Ceremony Of Sludge’ zet de band met ‘Cantilate’ in de donkere verf hoe ze die verschroeiende atmosfeer ook in uw huiskamer kunnen creëren Daardoor is de band in zijn opzet geslaagd jou dus ook thuis datzelfde gevoel te geven alsof je tussen die mensen massa zou staan. Besluit: ‘Live At Ceremony Of Sludge’ was het laatste optreden van Alltar vooraleer COVID19 een einde bracht aan concerten geven, en laat een band zien en horen die zowel live als op plaat een bommetje kan doen ontploffen op een zeer gedreven en gevarieerde wijze. Wat ons betreft, als je liefhebber bent van een of beide muziekstijlen. Op basis van deze mooie parel, een aanrader van formaat deze toch wel vrij jonge band. In een half uur tijd laat Alltar een mooi tipje van de sluier zien en horen hoe ze niet alleen op plaat maar ook live klinken. En dat trekt ons compleet over die donkere streep. Via bandcamp kan je het debuut ook aankopen, en ook dat loont de moeite: https://alltar.bandcamp.com/ Volg de activiteiten van de band op de voet via hun facebook pagina: https://www.facebook.com/ALLTAR.PDX/

Erik van Damme (75)

Independent Release

Tracklist: 1.Intro 2. Arcana 3. Interlude 4. War Altar 5. Ceremony Of Sludge 6. Cantilate