Greybeard: Oracle

Greybeard is een Canadees gezelschap dat eerder reeds drie ep’s op de wereld losliet. Met ‘Oracle’ krijgen we het eerste full-album te horen van deze band die een mix brengt van melodic death metal en progressive metal. Acht tracks telt deze eerste volwaardige schijf waarvan er twee, ‘Craven’ en ‘Vengeance’, eerder op single werden uitgebracht. Greybeard wil een brug slaan tussen “old school groove” en moderne metal en zegt daarvoor te putten uit invloeden die van Black Sabbath gaan over Mastodon tot Opeth. En daar zit iets van waarheid in, in die zin dat er slepende lome passages langskomen die wat Black Sabbath doen denken, krijg je op tijd en stond een groove te verwerken die je ook al eens hoorde bij Mastodon en de soms eigenzinnige wendingen in tempo en ritme kunnen je wat doen denken aan Opeth. Maar uiteindelijk is Greybeard – Casey Rogers (drums, backing vocals), Guy Onraet (gitaar), Ross Andersen (gitaar, vocals, bass) en Amanda Bourdon (backing vocals) – vooral zichzelf. We bedoelen er vooral mee dat ze niet kunnen tippen aan een van de vernoemde bands qua songopbouw, arrangementen en intensiteit. Let wel, Het gezelschap zet geen onaardige nummers neer, maar ons echt volledig over de streep trekken lukt niet. Toch willen we geen afbreuk doen van het geleverde werk, al hebben we ons wel vragen gesteld bij de backing vocalen van Amanda, want die zorgen, naar onze smaak dan toch, nergens voor een meerwaarde. Daarnaast hebben we ook onze bedenkingen bij het vrij korte instrumentale tussendoortje dat ‘Solitude’ is: het breekt de groove van het album volledig en het is een compleet buitenbeentje. Met ‘Vengeance’ krijgen we plots nog een andere omwenteling, want daar mag Amanda een paar strofes voor haar vocale rekening nemen en dat doet ze alvast niet onaardig. Het zorgt in ieder geval voor een groot contrast met de diepe rauwe stem van Ross. Of Greybeard met dit ‘Oracle’ een stap voorwaarts heeft gezet, kunnen we u niet vertellen wegens het feit dat geen van de drie eerder uitgebracht ep’s ons bereikte. Wel vermoeden we dat de band nog een paar extra inspanningen zal moeten leveren willen ze effectief scoren op internationaal vlak.

Luc Ghyselen (72)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Vision 2. Unspeakable 3. Craven 4. Truth 5. Solitude 6. Eternal 7. Vengeance 8. Heiress Of The Night