Mavorim / Ad Mortem: Iudicium Ultimum

Met ‘Iudicium Ultimum’ presenteert het Purity Through Fire label ons een split album met twee Duitse black metal bands. De eerste vier tracks zijn voor Mavorim, een solo project van ene P. die meteen voor alles alleen instaat. Dit project werd in 2014 opgestart en Mavorim bleef zeker niet stil zitten daar we in de discografie al een demo, een ep, twee full-albums en vier split-albums (deze mee gerekend) terug vinden. ‘Präludium’ opent en laat ons wat pluimvee en vogels horen met muziek: net alsof je je ergens op het platteland waant. Zelf zijn we niet zo wild van de sound tijdens deze track die ook een intro kan zijn van een of andere pagan en / of doom band. ‘Tod und Teufel’ neemt eerst nog over in alle rust vooraleer het gitzwarte geweld in volle duisternis openbarst. Wie de Duitse taal meester zal begrijpen waarover Mavorim het heeft, terwijl het pluimvee nog eens langs komt om deze track af te sluiten. ‘Ein Fluch ward uns geschenkt’ opent eerst nog heel melodieus en rustig om daarna aan kracht, tempo en ritme te winnen. Na een brul zowat halverwege krijgen we nog een rust brengend intermezzo om na een nieuwe schreeuwerige brul verder te gaan met een krachtiger geluid. Niet slecht, maar … eigenlijk niet veel meer dan dat. ‘All meine Seelen’ opent nog eerst alsof Mavorim een kerkdienst opstart, maar ook hier neemt het gitzwarte kille beukend geweld al vlug over. Na een tijdje probeert de kerkdienst terug zijn opwachting te maken, eerst nog via vrij eentonig gitaar getokkel, maar ook dat wordt overruled door stevige drumpatronen, zware riffs en rauwe dreigende vocalen. Opnieuw “niet slecht, maar …”. Ad Mortem is nog niet zo langs bezig, daar deze band pas in 2017 werd opgestart. Na een demo is dit de tweede split waarop het viertal te horen is. ‘Dem Tod zu Ehren’ opent ook al als een kerkdienst en ook hier geven de heren dit eerst een kans(je) om dan verpulverd en ongenadeloos toe te slaan aan de hand van een energiek gitzwart beukend tempo die meteen alle kans op lichtinvallen toe dekt. Een goed nummer dat nogal abrupt wordt afgesneden met een schaar. Er is geen studieronde nodig voor het eerste deel van een trilogie want ‘Schwarzes Blut (Exitium I)’ valt meteen keihard met de deur in huis. Dankzij wat wisselingen in tempo en ritme zorgen de heren ervoor dat onze aandacht intact blijft. Met ‘Kerker (Exitium II)’ breien de heren er nog een heftig en energiek zwartgeblakerd stukje aan, om het drieluik dan te besluiten met ‘Vernichtungsschlag (Exitium III)’ dat via een eerder kalme en rustige break overneemt waarna de dreigende vocalen en de kille duisternis terug in vallen en de bovenhand nemen. Ook in dit stuk zitten wat tempo en ritmewisselingen. Afsluiten doet het viertal van Ad Mortem met een onweersbui en wat eigenzinnige zij het best wel dreigend over komende klanken. Als dit een bokskamp was geweest dan wint Ad Mortem voor ons op punten wegens de iets betere opbouw van de nummers en de, naar onze smaak dan toch, iets beter in het gehoor liggende vocalen. Maar, ook dat moeten we toegeven, het ligt toch dicht bij elkaar.

Luc Ghyselen (74)

Purity Through Fire

Tracklist: (Mavorim) 1. Präludium 2. Tod und Teufel 3. Ein Fluch ward uns geschenkt 4. All meine Seelen (Ad Mortem) 5. Dem Tod zu Ehren 6. Schwarzes Blut (Exitium I) 7. Kerker (Exitium II) 8. Vernichtungsschlag (Exitium III) 9. auf ewig verdammt (Outro)