Various Artists: Vol. 4 Redux

‘Vol. 4’ was (is) de titel van het vierde full-album van Black Sabbath, je weet wel dat Britse bandje dat enorme successen scoorde met o.a. ‘Paranoid’, ‘Iron Man’, ‘Sabbath Bloody Sabbath’ of ‘War Pig’. Nu goed, ‘Vol. 4’ kwam op de markt in 1972 en telt tien tracks die met de klassieke Black Sabbath line-up werd opgenomen: Ozzy Osbourne (vocals), Geezer Butler (bass), Tonny Iommi (gitaar) en Bill Ward (drums). Nu krijgen die tien nummers hier een uitvoering door een bepaalde band. Zo maken dus tien verschillende bands hun opwachting om deze ‘Vol. 4 Redux’ te voltooien. Thou, The Obsessed, High Reeper, Matt Pike, Spirit Adrift, Green Lung, Whores, Tony Reed, Haunt en Zakk Sabbath zijn de bands die zich aan een toch vrije moeilijke opdracht wagen. Zeker voor muziekliefhebbers die opgegroeid zijn met de originele versie van dat album is het toch wennen aan de stemmen van de respectievelijke vocalisten die nergens klinken als Ozzy. Zo’n “tribute-albums” kunnen dan wel weer een zegen zijn om het originele werkstuk nog eens van onder het stof te halen en te gaan vergelijken wat “hedendaagse artiesten” ervan terecht brengen. Zelf kunnen we vrij goed leven met wat men hier presteert, enkel het instrumentale ‘FX’ in de versie van Matt Pike vinden wij maar niks, al kan men toch niet tippen aan het originele werkstuk. Ons besluit is dan ook dat dit ene leuk werkstuk is om eens gehoord te hebben, maar geef ons toch maar liever het origineel!

Luc Ghyselen (70)

Magnetic Eye Records

Tracklist: 1. Thou – Wheels Of Confusion 2. The Obsessed – Tomorrow’s Dream 3. High Reeper – Changes 4. Matt Pike – FX 5. Spirit Adrift – Supernaut 6. Green Lung – Snowblind 7. Whores – Cornucopia 8. Tony Reed – Laguna Sunrise 9. Haunt – St. Vitus Dance 10. Zakk Sabbath – Under The Sun