Pallbearer: Forgotten Days

Met ‘Forgotten Days’ is Pallbearer uit Arkansas aan hun vierde langspeler toe en nog steeds is dit voor mij een van de meest interessante doombands van het moment. Het viertal slaagt er in om funeral doom te spelen, maar het toch heel levendig en gevarieerd te houden. De kleurrijke, heldere stem van Brett Campbell heeft daar een groot aandeel aan, maar doorheen het album worden ook een aantal fascinerende excursies gemaakt. Er zit een pak meer groove in de plaat en op tracks als ‘Silver Wings’ en ‘Vengeance And Ruination’ wordt ritueel gehakt en gebeukt in onvervalste, experimentele post-metal stijl. Het gitaarwerk van Campbell en Holt is erg modern en technisch en neigt qua feeling vaak eerder naar stoner dan naar doom. ‘Stasis’ en ‘Caledonia’ houden er dan weer een aantal psychedelische gitaareffecten op na, die de nummers opvulling en diepte geven. Het algemene gevoel van dit album is eerder gothisch-poëtisch dan deprimerend. De meerwaarde van de iconische stemtweeloop van Campbell en Rowland kan niet genoeg benadrukt worden. Niet te stoer, niet te huilerig, niet te esoterisch en met voldoende oldschool heavy metal power (zeker op ‘Rite Of Passage’). Zo slaagt Pallbearer er in om een heel creatieve kijk op doom te bieden en nummers van twaalf minuten toch van de eerste tot de laatste seconde aangenaam en gevarieerd te houden. Anders dan wat je van zo’n naam zou verwachten, is ‘Forgotten Days’ een behoorlijk levendig en upbeat album waarin de seventies met moderne metal elementen versmelten. Fans van Marche Funèbre, Psychonaut en Oldd Wvrms moeten dit zeker een kans geven.

Sam Bruynooghe (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Forgotten Days 2. Riverbed 3. Stasis 4. Silver Wings 5. The Quicksand Of Existing 6. Vengeance And Ruination 7. Rite Of Passage 8. Caledonia