Phase Reverse: Phase IV Genocide

Phase Reverse is een Griekse heavy metal band die in 2007 werd opgestart met als centrale figuur gitarist John “Chief” Stergiou. En zoals de titel van dit album, ‘Phase IV Genocide’, aan geeft, is dit het vierde full-album van deze band. Het is een tijdlang stil geweest rond Phase Reverse daar de vorige creatie dateert van 2015. Misschien dat de strubbelingen in de line-up daar wel wat debet aan zijn, want we zien voor dit album naast John nog steeds Alexander Alexiou achter de drumkit. Daarnaast is bassist Kostas Kotsikas nu tweede gitarist en is oudgediende Takis Mark terug aan boord als bassist en vocalist. Nog steeds brengt Phase Reverse heavy metal met een wat Southern metal vibe die ze zelf als “pentatonic heavy metal” omschrijven. Maar hoe je het geluid van dit gezelschap ook wil noemen, ‘Phase IV Genocide’ is een knap gearrangeerd en goed uitgewerkt album geworden. Van de instrumentale opener ‘The Return’ liggen we niet echt wakker wegens het iets te lang uitgemolken gitaar riedeltje. Dat komt ten andere ook nog om de hoek meekijken tijdens ‘Destruction On Demand’, maar hier stoort het minder omdat er vocalen boven komen en omdat de drumpatronen ook een deel van de aandacht opeisen dankzij hun kracht. ‘Genocide’, het nummer dat daarop volgt, opent met rustig gitaarspel maar wint aan kracht om naar een mooie climax op te bouwen: een heel mooi opgebouwde song. De sample met “we want you” die ‘Copy 10-4’ opent, hoeft niet echt voor ons, al is het nummer zelf wel het beluisteren waard wegens de mooie symbiose van kracht, groove en melodie. De krachtige en stevige groove tijdens ‘Know Thy Shit’ weten we ook te waarderen. ‘Die And Let Live’ gaat dezelfde weg op waarna we volledig bij de pinken zijn voor het energieke en gedreven ‘Delete’ waar het tempo een flinke trap onder zijn kont heeft gekregen. Ook ‘Eat What You’re Served’ is een energieke en gedreven rockende song geworden waar het tempo net iets lager ligt dan bij de voorganger. Het tempo ligt opnieuw een heel stuk lager voor ‘Sound Of My Stone’. Het nummer opent met een heel mooie Southern rock groove die me doet denken aan Lynyrd Skynyrd terwijl men dat gegeven ook mooi verder uitspit in de vocale lijn en Takis precies klinkt alsof hij is opgegroeid in het zuiden van de V.S. Naar onze bescheiden mening meteen het knapste nummer op dit album. Tijdens afsluiter is ‘Martyr Of The Phase’ is groove opnieuw het codewoord bij uitstek. Op een langzaam tempo dwingt het vijftal je verder te luisteren tot de laatste noten wegsterven. Of dit voldoende zal zijn om op te vallen in de stroom aan releases, weten we niet echt. Maar fans van de band in het bijzonder en fans van groove metal of southern metal in het algemeen zullen dit schijfje wel kunnen smaken. Wij, van MUSIKA, willen Phase Reverse alvast een welgemeende “welcome back” toewensen.

Luc Ghyselen (80)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. The Return 2. Destruction On Demand 3. Genocide 4. Copy 10-4 5. Know Thy Shit 6. Die And Let Live 7. Delete 8. Eat What You’re Served 9. Sound Of My Stone 10. Martyr Of The Phase