Misanthropia: Convoy Of Sickness

Het Nederlandse black metal gezelschap Misanthropia heeft er een nieuw album bij: ‘Convoy Of Sickness’. Misanthropia ging in 2005 van start, al kent de band een voorgeschiedenis als Throned By Tyranny die terug gaat tot 2001. De nieuwste creatie van dit gezelschap, het vierde full-album ondertussen, telt tien tracks die ondergetekende vooral doen denken aan wat hun landgenoten van Carach Angren brengen, enkel staat die band al een stukje verder. Maar ook Misanthropia verdient een plaatsje in het black metal landschap. Het kwintet – Hugo de Waal (drums), Dennis Schoenmaker (gitaar), Thijs Mulders (keyboards), Bram Koller (vocals, gitaar) en Pepijn Heilbron (bass) – zorgt immers voor goed opgebouwde en knap gearrangeerde songs. Op tekstueel vlak vonden de heren voor dit album inspiratie in de criminele onderwereld uit België en Nederland van eind jaren zeventig. Het zorgt voor knap opgebouwde songs waarin kracht, dreiging, duisternis en wat mysterie samen gebundeld worden. Het titelnummer mag openen. Het ie een instrumentaal stukje geworden waar een mysterieuze dreiging van uit gaat. Het is dus eigenlijk vanaf ‘Silent War’ dat de band echt van start gaat. Het is meteen een fameuze binnenkomer aan een heel gedreven, ja zelfs furieus, tempo die alle eerder genoemde ingrediënten bevat. De wervelende drumpatronen en de pulserende basslijnen zorgen voor het noodzakelijke stevige fundament. Krachtige riffs, een mooi opgebouwde melodieuze gitaarsolo, en dreigende rauwe vocalen zijn de overige ingrediënten. Al dat moois wordt dan nog overgoten met een bombastische keyboard sound die elk nummer een extra dimensie heeft. Kortom, wij zijn alvast te vinden voor de sound en de nummers die Misanthropia hier heeft neergezet. Enkel het instrumentale ‘Aan De Herwijnse Zijde’ hadden we niet midden het album geplaatst. Niet dat de korte track op zich uit de toon valt, helemaal niet want zeker qua dreiging en bombast sluit het nummer perfect aan op de andere nummers, maar het haalt toch een beetje de drive uit het geheel. Al kan je dat natuurlijk ook gaan opvatten als muggenzifterij. Dit terzijde, want in zijn geheel bekeken is ‘Convoy Of Sickness’ alvast een geslaagd werkstuk te noemen en liefhebbers van (melodic symphonic) black metal zullen hier een vette kluif aan hebben.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records

Tracklist: 1. Convoy Of Sickness 2. Silent War 3. Pathological Desire To Kill 4. Nicodemus Narcissus 5. Sorrow Made Flesh 6. Aan De Herwijnse Zijde 7. The Unburied 8. The Eagle And The Hare 9. Roze Balletten 10. Through The Eye Of The Needle