Mark Boals & Ring Of Fire: All the Best!

‘All The Best!’ van Mark Boals & Ring Of Fire is een dubbel-album met dertig tracks die de stem van Mark Boals bevatten en die uitgebracht werden onder eigen naam of onder de naam Ring Of Fire, een band waar Mark de oprichter en lead vocalist van was. De naam van Mark Boals, een klassiek opgeleide zanger, kwam voor eerst echt onder de aandacht van metal fanaten dankzij het album ‘Trilogy’ van Yngwie J. Malmsteen. We schrijven dan 1986 en er zouden later nog drie albums van Malmsteen volgen waarop hij te horen is. Hij verkaste eigenlijk nogal vaak van band naar project naar band. Deze dubbelaar focust op zijn werk onder eigen naam en zijn drie solo-albums – ‘Ignition’ (1998), ‘Ring Of Fire’ (2000) en ‘Edge Of The World’ (2002) – en het werk dat werd uitgebracht onder de naam Ring Of Fire: ‘The Oracle’ (2001), ‘Dreamtower’ (2003), ‘Lapse Of Reality’ (2004), ‘Battle Of Leningrad’ (2014). Zeven full-albums waar heavy metal fans die houden van melodic metal en neo classical metal mee in de wolken zijn. Niet in de minste plaats om de uiterst sterke vocale prestaties van Mark zelf, maar ook voor de knappe prestaties van muzikanten als Doug Aldrich, Tony MacAlpine, Jeff Kollman, Neil Citron, Vitalij Kuprij, Vinnie Appice, Virgil Donati, Erik Norlander, Chris Brooks en Steve Weingart. Wat ons hier opvalt is het feit dat Frontiers Records in de eerste plaats naar de rustiger nummers, de ballades en semi-ballades heeft gekeken om deze dubbelaar samen te stellen. Daar is natuurlijk niets mis mee, want het zet de stem van mark extra in de verf en er komen op tijd en stond heel knappe inventieve gitaarsolo’s aan bod. Al is dertig tracks op een rij dan misschien net iets van het goede te veel en kijken we graag eens uit naar een echte stevige en krachtige rockende sound die ons van begin tot eind volledig in het rood doet gaan op gebied van energie. Neem bijvoorbeeld het mooi opgebouwde ‘Find Our Way’. Indien dit hele nummer de drive en de energie had meegekregen die het uitstraalt vanaf de gitaarsolo, dan waren we overweldigd geweest, nu moeten we net iets te lang wachten vooraleer het nummer tot die krachtige ontbolstering komt. Maar hé, uiteindelijk kunnen we helemaal niet klagen want we worden eigenlijk best wel verwend en liefhebbers van zowel melodic metal als neoclassical metal zullen hier enorm van genieten. Of misschien hebben die wel reeds alle originele albums op de planken staan. Maar voor wie nu pas kennis maakt met Mark Boals en / of Ring Of Fire: je verkrijgt een heel knap overzicht van die twee “bands” uit de carrière van Mark en je zal versteld staan van zijn vocale capaciteiten en van de wervelende vingervlugge en flitsende gitaarsolo’s die in zowat elk nummer hun opwachting maken. Voor die muziek liefhebbers is deze dubbelaar is alvast een aanrader. Anderen zullen moeten kijken hoeveel overlappingen ze reeds in hun kast hebben staan om eventueel toch tot aankoop over te gaan.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1066

Tracklist: cd1 – Mark Boals: 1. Jane 2. Broken Heart 3. I’m Sorry 4. My Turn 5. Find Our Way 6. Ring Of Fire 7. Death Row 8. Keeper Of The Flame 9. Alone 10. Battle Of The Titans 11. Betrayed 12. Lady Babylon 13. Between Two Mirrors 14. Through The Endless Night 15. Up To You 16. Garden Of Pain / cd2 – Ring Of Fire: 1. Circle Of Time 2. The Oracle 3. Take Me Home 4. My Deja Vu 5. Blue Sky 6. Ghost Of America 7. Invisible Man 8. Lapse Of Reality 9. You Were There 10. Perfect World 11. Darkfall 12. Mother Russia 13. Land Of Frozen Tears 14. Our World