Griffon: ὸ θεὀς ὸ βασιλεὐς

Griffon is een Franse Black metal band die in 2012 werd opgestart. Een eerste ep, ‘Wig Ah Wag’ was er in 2014. Die werd in 2016 opgevolgd door ‘Har HaKarmel’, een eerste full-album. Vorig jaar liet Griffon opnieuw van zich horen middels een split met labelgenoot Darkenhöld en nu is het tweede full-album een feit. ‘ὸ θεὀς ὸ βασιλεὐς’ of ook wel ‘O Theos O Basileus’ telt acht tracks en zal gesmaakt worden door black metal adepten die ook wel wat bombast in de sound kunnen appreciëren. Dit zorgt voor mooie afwisselingen tijdens de eerste twee nummers op dit album van heel gedreven furieuze stukken met orkestrale rustiger momenten zonder dat de band ergens aan dreiging of duisternis inboet. Niet alle fragmenten vinden we even geslaagd: zo komen er tijdens ‘Regicide’ rustiger passages langs met cleane rustige Franstalige gesproken tekst die we liever niet voorbij hadden horen komen. Ook daarna wisselt het vijftal rustiger passages of met krachtiger en heftiger eruptie van zwartgeblakerd geweld. Vernieuwend is het allemaal niet, maar het zorgt wel voor een typische black metal duisternis en dreiging waar het overheerlijk verblijven is om je nekwervels tot het uiterste te drijven. We hadden, stilletjes onder ons gezegd, toch nog iets meer verwacht, vooral na de veelbelovende opener ‘Damaskos’, maar zijn achteraf wel tevreden met dit tweede full-album van Griffon. De reden is waarschijnlijk dat er net iets te veel rustiger momenten op ons afkomen. Toch mag dit de black metal adepten er niet van weerhouden om deze ‘ὸ θεὀς ὸ βασιλεὐς’ een kans te geven.

Luc Ghyselen (72)

Les Acteurs De L’Ombre Productions AO-127

Tracklist: 1. Damaskos 2. L’Ost Capétien 3. Regicide 4. Les plaies du trône 5. Abomination 6. My Soul Is Among the Lions 7. … et praetera Nihil 8. Apotheosis